Iskoristite 15% količinskog popusta!

Vesti

''Raj u najam''

18. Januar 2010
Izdavačkoj kući "Book", koja je donedavno bila u tandemu sa "Marsoom", pripalo je u "nasledstvo" pravo na knjige izuzetnog humoriste i satiričara Efraima Kišona, čije je delo "Raj u najam" objavila krajem prošle godine.

Kišon (1924-2005) je izuzetno plodan pisac, čije su knjige prevedene na 37 jezika, u tiražu koji premašuje 43 miliona primeraka.

Rodio je u Bumipešti u bogatoj jevrejskoj porodici i već kao srednjoškolac je pobedio na jednom literarnom takmičenju, ali dolazak fašista na vlast u Madjarskoj primoralo ga je da se odrekne studija, da izuči zlatarski zanat i provede ratne godine bežeći iz radnih logora, krijući se pod lažnim imenom,a posle rata je diplomirao vajarstvo na Likovnoj akademiji.

Pre nego se opredelio da emigrira u tek stvorenu jevrejsku državu Izrael, stekao je reputaciju odličnog satiričara. Prvih godina je radio kao i svi imigranti u kibucima, pišući za jedan od listova na madjarskom jerziku, pošto nije znao hebrejski, koji je kasnije naučio.

U medjuvremenu je počeo da objavljuje satirično-humoristične priče o svakodnevnim zgodama iz života u Izraelu i kolekcija je dostigla 50 naslova, od kojih je 18 prevedeno na srpski.

Vlasnik "Booka" Ljuba Ososlija je najavio da će nastaviti sa objavljivanjem Kišonovih knjiga, pošto su sve koje su do sada prevedene doživele više izdanja.

"Raj u najam" je još jedan sjajan primer Kišonove sposobnosti da od najmanje sitnice načini priču i do suza nasmeje čitaoca, rekao je on.

Izvor: www.smedia.rs