Iskoristite 15% količinskog popusta!

Vesti

Tajanstveni posetilac groba Edgara Alana Poa

20. Januar 2010
Baltimor – Desilo se ono što bi Edgar Alan Po mogao nazvati „nerazrešivom misterijom“. Svake godine poslednjih šest decenija, tajanstveni posetilac ostavljao je ružu i polupraznu bocu konjaka na Poov grob na godišnjicu piščevog rođenja. Ove se godine, međutim, niko nije pojavio.

Da li je misteriozni poštovalac, koji mu je svake godine nazdravljao, dočekao svoj kraj? Da li se na njega obrušila neka užasna nesreća? Hoće li se ikada pojaviti?

„Zbunjen sam“, izjavio je Džef Džerom, kustos Kuće i muzeja Edgara Alana Poa. „Ne znam šta se dešava.“

Odsustvo posetioca ove godine samo je još više produbilo tajanstvenost u vezi sa njegovim identitetom. Ime baltimorskog pesnika i poznatog šaljivdžije Dejvida Frenksa je navedeno kao mogućnost, budući da je preminuo prošle nedelje, ali nema čvrstih dokaza koji ukazuju da je to bio upravo on.

Edgar Alan Po je bio američki književni majstor u domenu romana strave i detektivskog romana, najpoznatiji po poemi Gavran. Preminuo je u Baltimoru 1849. godine u četrdesetoj godini života.

Godišnja počast ovom piscu započeta je 1949. godine kada su lokalne novine zabeležile da je anonimni građanin ostavio praznu flašu naslonjenu na Poov grob.

Grupe entuzijasta i Poovih obožavalaca svake godine od 1978. okupljaju se unutar prezviterijanske crkve u blizini groba i posmatraju nepoznatu figuru obučenu u crno sa šeširom na glavi i belim šalom oko vrata kako na grob stavlja tri ruže i konjak i na brzinu se iskrada.

Izvor: Asošijeted pres