Iskoristite 15% količinskog popusta!

Vesti

Sedam veličanstvenih dokumentaraca

21. Januar 2010
Projekcijom austrijsko-nemačkog filma „Pijanomanija” Lilijan Frank i Roberta Cibisa, o teškom ali očaravajućem poslu klavirštimera, večeras u 19 sati u Velikoj dvorani „Sava centra” počinje Šesti festival evropskog dugometražnog dokumentarnog filma „Sedam veličanstvenih”. Do 25. januara biće prikazano sedam dugometražnih dokumentaraca sa Starog kontinenta koji su obeležili prošlu godinu, uključujući pobednika programa „Horizonti” venecijanskog festivala i laureate festivala u Lokarnu, Lajpcigu i Tampereu.

Prema navodima selektora programa Tue Stin Milera, nekadašnjeg predsednika Evropske dokumentarističke mreže, publika će upoznati profesiju fudbalskog sudije u belgijskom dokumentarcu „Sudije” Iva Inana, Erika Kardoa i Delfin Lerisej – snimanom tokom Evropskog prvenstva u fudbalu 2008. godine, smejaće se i plakati sa harizmatičnim karakterima iz Finske u delu „Dnevna soba nacije” Juka Karkainena, i možda će u očajanju gledati kako se Evropa odnosi prema imigrantima u francuskom filmu „Došljaci” Klodin Borije i Patrisa Šanjara.

Gledaoci će uživati u lepoti života u Švedskoj u filmu „U ritmu prirode” Nine Hedenius ili u društvu onih koji žive daleko od urbane sredine, o čemu govori italijanski film „Ispod nivoa mora” Đanfranka Rosija, a dirnuće ih intimna potraga za ocem u špansko-nemačkom delu „Moj život sa Karlosom” Hermana Berger-Herca.

Kao i prethodnih godina, skoro svi ovi autori biće gosti festivala „Sedam veličanstvenih” koji udruženim snagama organizuju Centar za vizuelne komunikacije „Kvadrat” reditelja Svetlane i Zorana Popovića i „Sava centar”. Reditelji će posle projekcija filmova razgovarati sa publikom, a održaće i masterklas za mlade filmske autore i studente ovdašnjih filmskih škola i akademija.

Prvog i poslednjeg dana festivala, filmovi će biti prikazivani u Velikoj dvorani „Sava centra”, a ostalim danima u Maloj sali. Ulaznice koštaju 300 i 250 dinara.

Izvor: Politika