Iskoristite 15% količinskog popusta!

Vesti

Zbirka priča Milorada Djurića

22. Januar 2010
Pesnik, esejista, pripovedač, antologičar, priredjivač knjiga i dugogodišnji glavni urednik Srpske književne zadruge (SKZ) Milorad Djurić autor je zbirke priča "Malo sunce" koja je predstavljena u SKZ.

Knjiga čiji je podnaslov "Priče nade i tuge" objavljena je u ediciji "Mala biblioteka" i obuhvata 23 priče koje su svojevrsna poetska proza.

Književnik i književni kritičar Predrag Dragić Kijuk je ocenio da je ovo "neobična knjiga" jer je barem trećina priča antologijske vrednosti i konstatovao da se sve priče bave fenomenom odnosa starog i novog vremena poput Bore Stankovića.

Djurić se, kako je primetio Kijuk, kroz priče bavi istorijom srpskog naroda od mitoloških vremena do savremenog posthumanističkog doba koji je vreme sumraka nače civilizacije i zato svi junaci tragaju za "malim suncem" koji simbolizuje vreme u kome je "Sunce malo a ljudski strahovi veliki", za razliku od drevnih vremena" kada je Sunce bilo veliko a strahovi mali".

Kijuk je skrenuo pažnju na autorovu dosetku da su junaci u nekim pričama pojmovi (nežnost...) kao i na izuzetno bogat, raskošan jezik koji je istovremeno i star i nov jer je na taj način pokazao koliko je jezik bitan za literaturu.

On je zaključio da je reč o Djurićevom "daru srpskom nacionu kojim brani njegovo dostojanstvo i kao vraćanju duga jeziku na kome je napisana".

Prema rečima dr Marka Nedića, koji je bio urednik i recenzent knjige, uključivanjem aktuelnog društvenog i istorijskog trenutka u najnovije priče, Djurić je jasno nagovestio da njegova knjiga kao celina poseduje "ne samo univerzalno poetsko, nego i posebno i aktuelno književno i društveno značenje".

Izvor: www.smedia.rs