Iskoristite 15% količinskog popusta!

Vesti

Uspešna promocija Kosingasa u DKSG

28. Januar 2010
U utorak 26. januara u Domu kulture Studentski grad održana je promocija romana Aleksandra Tešića „Kosingas, Red zmaja” i „Kosingas, bezdanj”. Okupljeni novinari i ljubitelji epske fantastike imali su priliku da od autora saznaju mnoge pojedinosti o nastanku tih romana, a o njima govorili su i profesor Sreten Petrović i Petar Grujičić.

Aleksandar Tešić otkrio je publici kako je došao na ideju da napiše „Kosingas”, objašnjavajući da je odmalena voleo istoriju koja ga je nagnala da proučava i mitologiju. Naš, slovenski panteon, ga je fascinirao, pa je poželeo da običaje, legende i mitska stvorenja koja pripadaju našem kulturnom nasleđu predstavi tako da ih što više ljudi upozna. Opisao je svoja istraživanja neobičnih predela naše zemlje, kao i marljivo proučavanje literature, što je sve prethodilo stvaralačkom činu.

Petar Grujičić govorio je o„Kosingasu”, iz perspektive proučavaoca književnosti koji se posebno bavio narodnim stvaralaštvom i mitom o Kraljeviću Marku. Istakao je da ovaj roman pokazuje koliko je najpopularniji junak iz naše tradicije i dalje zanimljiv i intrigantan, i dovoljno fleksibilan da se može naći u novom žanru, drugačijem kontekstu, u novim avanturama...

-Marko je i dalje onaj isti: koji pije vino, druži se sa vilama, hrabar je i neustrašiv, ali je u „Kosingasu”, dobio i ulogu branioca hrišćanstva i velikog protivnika surovih narodnih običaja-objasnio je Grujičić.

Priča o sukobu hrišćanstva i stare vere na našim prostorima jedna je od tema „Kosingasa”, i o njoj je govorio profesor Sreten Petrović. Glavnog junaka romana-monaha Gavrila, on je uporedio sa Svetim Savom, monahom koji je znao za ukorenjenost starih mitova u našem narodu i dopuštao da se oni povezuju sa hrišćanskim verovanjima. Profesor Petrović je pohvalio autorovo posvećeno istraživanje, a zatim komentarisao zanimljive običaje predstavljene u romanima, kao što su „vrljanje deteta na raskršće”, lapot, a posebno je zainteresovao publiku pričom o zmajevitim junacima.

Promociju je, svojim dramskim čitanjem odlomaka iz romana, začinio Aleksandar Petrović, poznatiji kao Aca Seltik, koji je tom prilikom sa ponosom govorio i o emitovanju Tešićevih priča u emisiji Dobro jutro deco na Prvom programu Radio Beograda 1.

Nakon oficijelnog programa promocije mnogi čitaoci Kosingasa družili su se sa autorom, i doneli svoje primerke knjiga na potpisivanje.
Jedno je sigurno-mnogi će nakon ove promocije pohitati u knjižare da nabave svoje primerke prva dva dela „Kosingasa”, a oni koji su ih već pročitali, sa nestrpljenjem će očekivati treći nastavak!
 
""

""