Iskoristite 15% količinskog popusta!

Vesti

Nagrada ''Žanka Stokić'' Dari Džokić

15. Mart 2010
Glumačka nagrada "Žanka Stokić" uručena je ovogodišnjoj dobitnici Dari Džokić na svečanosti u Narodnom pozorištu u Beogradu.

U ime osnivača nagrade, koju je inicirala dramska umetnica Mira Stupica, upravnik nacionalnog teatra Božidar Đurović predao je dobitnici Plaketu, direktor kompanije "Novosti" Manojlo Vukotić novčani deo, a predsednik Skupštine opštine Požarevac Miodrag Milosavljević statuetu sa likom Žanke, velike srpske glumice iz prve polovine 20. veka.

Prošlogodišnja dobitnica Gordana Đurđević Dimić pročitala je obrazloženje žirija, čiji je počasni predsednik Stupica, koja nije bila na svečanosti.

Žiri je istakao da Dara Džokić poseduje otmenost i nenametljivost, glumačku sposobnost i majstorstvo, ozbiljnost i predanost u igranju kako glavnih tako i epizodnih uloga sa jednakom koncentracijom.

Ona ne spada u fah glumice, sa entuzijazmom igra tragedije i komedije, istražuje i oprobava kreativne mogućnosti, pokazuje zadivljujući raspon i moć transformacije, scensku inteligenciju, dar i harizmatičnost, ocenio je žiri.

Posebno su pomenute njene uloge Katarine u drami "Sveti Georgije ubiva aždahu", naslovnih likova u predstavama "Marija Stjuart" i "Kneginja od Foli Beržera", Ceremonijal-majstora u "Kabareu", Milice u "Odumiranju"...

Inserti iz tih i drugih predstava prikazani su pred mnogobrojnom publikom, koja je ovacijama dočekala izlazak laureatkinje na scenu.

Zahvaljujući se, Dara Džokić je kazala da je umetnik, iako po svojoj suštini usamljenik, takođe deo dugog kreativnog lanca koji seže daleko u prošlost i nastavlja se u budućnost.

"Kao i život, sve je iz nečega poteklo. Da li bi bilo ovog trenutka i ove nagrade da čarobnica nije po nama posula šaku soli, a ta se so pretvorila u zlatni prah pa ga i danas sakupljamo kao dragoceno blago i mudrost", rekla je ona aludirajući na biografsku knjigu Mire Stupice "Šaka soli".

"Hvala ti, Miro što si se prva setila velike, a ponižene, kažnjene i zaboravljene Žanke. Respektabilni niz prethodnih dobitnica liči mi na žensku glumačku gardu sa zadatkom da sačuva ono tanano i krhko kreativno biće koje hoće da igra, da se igra, da živi pozorište uprkos svemu", rekla je Džokićeva.

Ona je kazala da "ogromna i jedina privilegija umetnosti glume jeste igra" koja je "u službi razumevanja sveta i vremena".

O njenom radu na svečanosti su govorili kolege i prijatelji Branislav Lečić, Alisa Stojanović, Vuk Kostić, Petar Kralj i Svetlana Bojković, prva dobitnica ovog priznanja.

Tu nagradu su do sada dobile i Milena Dravić, Radmila Živković, Đurđija Cvetić, Jelisaveta Sablić i Ružica Sokić.

Izvor: www.rtvpink.com