Iskoristite 15% količinskog popusta!

Vesti

''Nebeski bik'' Vladimira Ristića

15. Mart 2010
Prof. dr Vladimir M. Ristić je vanredni profesor matematičke fizike na Prirodno-matematičkom fakultetu u Kragujevcu, ali to ga nije sprečilo da napiše roman o Albertu Ajnštajnu "Nebeski bik", koji je objavio Grafički atelje "Dereta".

Ristić (56) od mladosti se bavi književnošću i nikada nije prekidao sa pisanjem, pa ima nekoliko desetina kraćih proznih tekstova (književni prikazi, priče) objavljene u srpskoj književnoj periodici.
Publikovao je dve knjige: "Teodikeja" zbirku pripovedaka i roman "Pulsiranje senki", koji je dobio nagradu " Dostojevski" i našao se u užem izboru za nagradu "Miloš Crnjanski".

Književni kritičar koji je bio urednik romana "Nebeski bik" Petar Arbutina je primetio da je u srpskoj književnosti retka tema život nekog naučnika, iako su svetskoj literaturi veliki umovi veoma često predmet romanopisaca.

Ristić je odabrao Alberta Ajnštajna, ali ne da bi detaljno pisao o njegovom životu i radu u formi klasične biografije, već da bi ga "prikazao iz aspekta njegovih ideja", objasnio je Arbutina.
Pisac se kreće kroz vreme, ali ne hronološki, jer se vraća u prošlost, okreće budućnosti samo da bi pratio kako se razvijala Ajnštajnova ideja o fisiji atomskog jezgra i kuda su ga istraživanja odvela (atomska bomba i njene posledice).

Izvor: Blic