Iskoristite 15% količinskog popusta!

Vesti

Alen Bović potpisuje ''Metastaze'' u knjižari Delfi SKC

19. Mart 2010
Alen Bović, autor romana Metastaze, po kojem je snimljen istoimeni film, a koji je nagrađen prvom nagradom na poslednjem FEST-u, kao i Zlatnom Arenom u Puli, biće gost knjižare Delfi SKC u ponedeljak, 29. marta u 18 sati. Autor će potpisivati knjigu i odgovarati na pitanja posetilaca. Program u knjižari Delfi trajaće do 19 sati.

Ivo Balenović rođen je 29.8.1969. godine u Zagrebu. Po zanimanju lekar, specijalista ginekologije i porodiljstva, subspecijalista fetalne medicine. U zagrebačkoj izdavačkoj kući Konzor, u biblioteci Godine nove pod pseudonimom Alen Bović objavljen mu je roman prvenac 'Metastaze'. Roman je štampan u tri izdanja, te adaptiran za pozorište i film. Predstava teatra Kerempuh proglašena je 2008. najboljom hrvatskom pozorišnom predstavom na Marulićevim danima, a igrani film dobio Zlatnu arenu na Pula film festivalu 2009.

U Srbiji je knjigu izdao RED BOX, a istoimeni film je pobedio na ovogodišnjem FEST-u u kategoriji ”Evropa izvan Evrope”.

U Zagrebu mu je upravo izašao drugi roman 'Ljudožder vegetarijanac', u izdanju naklade ”Jesenski i Turk” koji se bavi korupcijom i kriminalom u zdravstvu.
Knjigu će u Srbiji izdati RED BOX u aprilu 2010.

Srećno je oženjen Janjom i ponosni je otac kćerkicama Mili i Ani.

O romanu: 

METASTASIS je grčka reč koja označava promene ili premeštanja.

U medicini taj pojam je vezan za premeštanje žarišta zloćudne bolesti.

U društvu nastaju METASTAZE kad se neke zloćudne pojave I događaji poput rata, korupcije, I kriminala ne tretiraju na istinit I pravedan način, nego služe za lažne ideološke I političke borbe te medijskom manipulacijom METASTAZIRAJU do granica apsurda I potpunog društvenog ludila. Ljudi sa margina društva, poniženi, obespravljeni I zaboravljeni, ne snalaze se u tom metežu koji se stručno zove tranzicija, a koji se čak cinično prikazuje kao istorijski napredak. U takvom okruženju, obrazovanje, kultura I umetnost postaju prepreka ukoliko nisu uključeni u korupcijsku logiku. Metastaze predstavljaju snažnu kritiku društva. Radi se o stvarnosnoj prozi koja plastično opisuje bolesti sistema koje većina nas ne želi da vidi.

Knjiga prati sudbinu likova slučajno zatečenih 2005. u jednom zagrbačkom kvartu između Save I pruge koji se nimalo ne razlikuje od bilo kojeg perifernog gradskog kvarta u Evropi I svetu. Likovi koje svakoga dana možete susresti u bilo kojem kvartu Novog Zagreba, lokalni bedblubojsi i alkoholičari koji su uz pivo i rakiju dobrano zagazili u srednje tridesete, zavisnici o igli, učesnici rata s viškom adrenalina i nezadovoljstva u krvi, stalni gosti sportskih kladionica, životom izmučene žene svih generacija, očevi porodica bez autoriteta.

Krpa je sadistički nastrojeni navijač i besposličar spreman potući se za svaki povod, bilo da se radi o ugledu njegovog ratnog puta ili Srbima čije ga spominjanje uvek iznova inspiririše na provalu nasilja. U nedostatku takvih povoda mlati svoju nesrećnu ženu ili na fudbalskim utakmicama gađa tamnopute fudbalere.

Njegov ratni drug je beznadežni alkoholičar Kizo koji živi s majkom i krade joj novac za alkohol, a jedini smisao života mu je Dinamo, iako nije siguran kada i s kim igra.

Tu je i lokalni narkoman Dejo, kojem Krpa nikako ne može da oprostiti srpsko poreklo iako su odrasli zajedno u istom kvartu.

Radnju pokreće povratak Filipa iz španske komune za odvikavanje od droge, da bi ga Dejo upleo u šverc heroina koji se završi loše za sve. Neki umiru, neki beže od policije, a neki ipak uspeju pobeći od svega.

Autentičnost likova i kontroverzne priče sa zagrebačkih ulica smeštene u milje alkoholičara, narkomana, lopova i nasilnika, (pojedini kritičari proglasili su Metastaze hrvatskim Trainspottingom) doprineli su velikom uspehu ove knjige tada potpuno nepoznatog Ive Balenovića, koja je dobila svoju pozorišnu i filmsku nadogradnju. Predstava teatra Kerempuh 2008.godine dobija nagradu za najbolju hrvatsku pozorišnu predstavu, a 2009 godine film osvaja Zlatnu arenu u Puli. Film Metastaze 2010 .proglašen je za najbolji film FEST-a u kategoriji „Evropa van Evrope“.