Vesti

U Zagrebu otvoren međunarodni sajam knjiga i učila Interliber

12. Novembar 2009
Hrvatski ministar kulture Božo Biškupić juče je na Zagrebačkom velesajmu otvorio 32. međunarodni sajam knjiga i učila Interliber, 3. sajam muzike i multimedija kao i 34. Hrvatski salon inovacija Inova. Otvarajući sajmove ministar Biškupić je ocenio kako je uloga knjige primarna u razvoju modernog društva i dodao kako Ministarstvo kulture svojom podrškom učestvuje u celom lancu nastanka knjige i njene distribucije do čitatelja.
 

Interliber je najveći i najstariji kultni domaći sajam knjiga, kazao je Biškupić dodavši kako Ministarstvo osim finansijske podrške nastoji preko zemlje partnera Interlibera sarađivati sa susednim zemljama.

Podsetio je i na važnu ulogu Hrvatske matice iseljenika koja, kako je rekao, posebno neguje čuvanje hrvatske reči.

Interliber nas uvodi u svet novih naslova i izdanja knjiga napomenuo je dodavši kako bi valjalo voditi računa i o digitalnoj tehnologiji koja omogućava bržu i širu dostupnost knjige publici.

Direktor Zagrebačkog Velesajma Mirela Bartolec podsetila je kako Velesajam ove godine obeležava 100. godišnjicu postojanja te je napomenula kako ove godine na Interliberu učestvuje 290 izlagača iz 9 zemalja.

Ove godine izlagači imaju na raspolaganju 15.700 kvadratnih metara prostora, rekla je, dodavši kako je 1989. godine na Interliberu zajedno s HAZU za najbolje naučno delo utemeljena Nagrada Josip Juraj Strossmayer.

Napomenula je kako će u 6. paviljonu ZV-a tokom sajma biti postavljena izložba nagrađenih dela.

Na 3. sajmu mazike i multimedija obogaćenom sajmom plesa, nastupiće 83 izlagača iz 18 zemalja, a na sajmu Inove 210 izlagača iz 8 zemalja, rekla je, i najavila i dodelu nagrade Nikola Tesla za najbolju hrvatsku inovaciju.

Međunarodni sajam knjiga i učila Interliber održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture RH a sajam INOVE pod pokroviteljstvom zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića.

Međunarodni sajam knjiga i učila Interliber održava se od 11. do 15. novembra.

(Fena)
Izvor: www.knjizevnost.org