Vesti

'Gvozdeno doba' Dobrila Nenadića

13. Novembar 2009
Predstavljen najnoviji roman Dobrila Nenadića, jednog od tirižnijih pisaca novije srpske književnosti, koji kroz sadržaj i naslov "Gvozdeno doba", ispituje "vrtloge prošlosti i preispituje tokove sadašnjosti".

Grafički atelje "Dereta" juče, 12. novembra, predstavio je novi roman tiražnog srpskog pisca Dobrila Nenadića "Gvozdeno doba", objavljen u ediciji "Savremena srpska književnost", o kome su govorili urednici Zoran Bognar i Siniša Kolarić.

Prema mišljenju Kolarića, ovaj roman je "neobična pojava u našoj književnosti jer se do sada niko nije odvažio da kroz toliko duboke vrtloge prošlosti preispita tokove sadašnjosti".

On je podsetio da se Nenadić pojavio kao jedna od najneobičnijih autorskih figura u modernoj srpskoj književnosti i da je svaki njegov roman, počev od "Doroteja" (1977), čitalačka publika dobro primila uprkos višegodišnjem prećutkivanju književne kritike.

Po ovom romanu je snimljen film, a do sada je imao 15 izdanja.

Tokom proteklie tri decenije Nenadić je napisao 15 romana u tiražu od 310.000 primeraka i danas je, nakon što su neki bili nagrađivani, on prepoznat kao jedan od vodećih glasova savremene srpske književnosti.

"Gvozdeno doba" je apoteoza sveta

Kako je rekao Bognar, koji je preuzeo uređivanje domaće književnosti kod "Derete", roman "Gvozdeno doba" je apoteoza sveta koji je nekada stvoren, koji se menjao i koji još postoji duboko u nama".

Prema njegovim rečima, "radnja romana je smeštena daleko u prošlost, u vreme kada su ljudi tek sticali prva iskustva o svetu koji ih okružuje".

"Naravno, autor se ne zaustavlja na jednostavnoj transkripciji takvog sveta već vešto i lucidno povlači paralele koje nas nagone na razmišljanje o dobu u kome danas živimo. Naizgled jednostavan, život koji je tako vešto umetnički oslikan tera nas da svaku rečenicu pomno ispitamo od početka do kraja", istakao je Bognar.

On je naglasio da je delo "izuzetna književna tvorevina, koja u formi istorijskog romana vešto uobličava emocije, strahove i strepnje duboko ukorenjene u svakom ljudskom biću, ali je prvenstveno jedna neobična ljubavna priča, koja iznova dokazuje da za ljubav kakvu želimo i kakva nam je neophodna, uvek moramo da se izborimo".

Bognar je uveren da će se Nenadićevo delo naći među delima koja će ozbiljno konkurisati za neke od najvažnijih literarnih nagrada za prozu, pre svega roman.

Izvor: www.rts.rs