Vesti

Mirko Kovač dobio Njegoševu nagradu

17. Novembar 2009
Prestižna Njegoševa nagrada, najveće priznanje koje se u oblasti književnosti dodeljuje u Crnoj Gori, uručena je u petak uveče u Cetinju književniku Mirku Kovaču za zbirku pripovedaka "Ruže za Nives Koen".

Kovaču je nagradu uručio crnogorski predsednik Filip Vujanović. U svom prigodnom govoru Kovač je kazao da nagrada s Njegoševim imenom u njegovu životu ima osobit značaj, osobito zbog činjenice da je prvi dobitnik u nezavisnoj Crnoj Gori.

"Na emotivnom planu, to je neka vrsta pozitivne nostalgije, pa ako hoćete i priča iz prošlosti koju ponovno čujem", kazao je Kovač, dodajući da bi u ovim vremenima, "uz svu zahvalnost demokraciji, čuvenu Njegoševu rečemicu 'da se govori iz glave cijela naroda' izokrenuo tako 'da narod mora govoriti iz glave pjesnika, jezikom poezije'".

Uručujući Njegoševu nagradu, predsednik Vujanović je rekao da je Kovač na sebe skrenuo pažnju čitalačke javnosti svojim celokupnim književnim delom. Vujanović je rekao da "svaka od 16 pripovjedaka nagrađene knjige predstavlja cjelinu satkanu od brojnih kulturoloških simbola i detalja koje je čine vjerodostojnom".
Kovaču je na nagradi čestitao i crnogorski premijer Milo Đukanović.

"Uvjeren sam da je Vaš stvaralački opus u skladu sa potrebom države Crne Gore da ovom priznanju da najveću važnost, koja u svakom smislu nadilazi granice nacionalne kulture", kazao je Đukanović.
 
Izvor: www.knjizevnost.org