Prijava|Registracija|Pomoć
delfi
delfi knjizare
korpa
želje
KnjigeStrane knjigeMuzikaFilmoviVideo igreGiftUdžbeniciVestiAkcijeKnjižare
31.10.2019.

Zašto neka deca nerado čitaju?

Učitelji i roditelji su možda upoznati sa terminom „nevoljni čitalac“. Odnosi se na dete ili tinejdžera koji se ne udubljuje u čitanje. To su deca koja će ispustiti knjigu čim im se pruži u ruke ili je premeštati iz jedne u drugu a da ni ne zavire u nju.Kada su primorani da čitaju, nevoljni čitaoci često deluju demotivisano i nezainteresovano. Možete primetiti kako zveraju kroz prozor ili blenu u pod, kao da ne mogu da se fokusiraju na tekst koji se nalazi pred njima. Kod neke dece se odbojnost prema čitanju javlja usled konkurentnog interesovanja za sport, umetnost ili neku drugu vannastavnu aktivnost. Kod druge se javlja zato što im čitanje teško pada, zato što ga povezuju sa frustracijom i naporom.

To naročito važi za disleksičnu decu koja se često muče sa izgovorom reči, čitanjem i zadržavanjem pogleda na stranici (ili za onu koja umeju da sriču ali ne mogu da razumeju značenje pročitane rečenice). Deca sa poremećajem pažnje mogu imati poteškoće da mirno sede i koncentrišu se pa moraju da pročitaju isti pasus po nekoliko puta, dok je deci sa senzornim poteškoćama problem da razaznaju simbole na stranicama.

Za ove „čitaoce na mukama“ postoji i emotivna komponenta koja utiče na to što izbegavaju da čitaju. Ako nešto što vašim vršnjacima ide od ruke a vama teško pada, onda vrlo lako može učiniti to da se osećate loše. Nizak stepen samopouzdanja može prerasti u anksioznost i izbegavanje aktivnosti, što dovodi do toga da su deca sprečena u daljem razvoju svojih veština.

Zato je važno da pored adekvatnog odabira sredstva koje će pomoći deci koja se muče sa čitanjem, ona imaju i dopunski kurs iz zvučne pismenosti koja im samo može biti od pomoći, mada će strategija za koju se odlučite najviše zavisiti od prirode problema i specifičnih izazova koji variraju na individualnom nivou. Kako deca počnu da razvijaju svoje veštine i sposobnosti, tako će postati sigurnija u sebe, biće voljnija da čitaju, i u školi i kod kuće.Zašto je čitanje važno?

Sav napor koji uložite u to da zainteresujete vaše dete za čitanje je vredno truda, a jedan od najboljih načina da usadite ljubav prema čitanju jeste da svom detetu čitate još od malih nogu. Istraživanja su kod dece pokazala uzajamnu vezu između vremena utrošenog na čitanje u slobodno vreme i ocena u školi. Čitanje pomaže u širenju vokabulara i istovremeno je osnovna veština za postizanje uspeha u akademskom okruženju, kao i sjajna potpora za lični razvoj.

Osobe koje čitaju mogu da iskuse život posmatrajući svet iz ugla različitih pripovedača, što pomaže u razvijanju empatije i spoznavanju sveta. Imajte u vidu da motivacija drugačije funkcioniše kod dece i da to što govorite detetu da je „čitanje veoma važno“ neće uvek upaliti ili biti dovoljan razlog da vas posluša.

Uočite „nevoljnog čitaoca“

Opiranje čitanju se češće javlja kod dečaka nego kod devojčica, i pre će se javiti kod dece koja imaju poteškoće u savladavanju tehnika čitanja. Imajte u vidu da nisu svi oni koji nerado čitaju „loši“ u tome. Može biti da dete jednostavno nije zainteresovano za ovu aktivnost ili mu tek predstoji period u kom će ga knjige inspirisati.Kako mu pomoći

Kako se svako dete razlikuje, tako ne postoji jedno univerzalno rešenje za sve. Verovatno ćete morati da probate različite strategije pre nego što neka od njih pokaže rezultate.
 
 1. Pretvorite svoj dom u biblioteku. Teško je izbegavati knjige ukoliko se nalaze na svakom ćošku i u svakom uglu. Time što ćete ostavljati zanimljive naslove nadohvat ruke (u kupatilu, u kuhinji, pa čak i na fotelji) povećavate šansu da će vaše dete pokleknuti radoznalosti i morati da prelista knjigu kako bi saznalo o čemu se tu radi. Između ostalog, opskrbljivanje vašeg doma knjigama je dobar način da budete sigurni da je širok izbor materijala za čitanje na raspolaganju. Možete početi sa knjigama koje imaju takav dizajn korica koji će privući detetovu pažnju, naročito ako je neka koju ste sami čitali kao mladi. „Izložite“ romane ali i poneki priručnik ili naučni magazin poput Nacionalne geografije.
   
 2. Čitajte pred svojom decom. Jedan od najboljih načina da naučite svoje dete da čita iz zadovoljstva jeste da ga naučite na sopstvenom primeru! Uključite čitanje u svoje redovne aktivnosti koje obavljate tokom dana i objasnite detetu da čitanje ima veći značaj u odnosu na druge aktivnosti koje obavljate, poput odlaska u teretanu ili provođenja vremena na internetu. Ako čitate neku zaista dobru knjigu, možete da mu ispričate nešto o tome o čemu se radi ili da mu pročitate neki manji pasus ukoliko je voljno da sasluša i deluje zainteresovano.
   
 3. Pokušajte da ne budete preterano nametljivi. Deca jako lako mogu to da prokljuve i često odbijaju iz prostog razloga što vole da pomeraju granice autoriteta. Ali čim zadatak da se čita prestane da liči na naređenje, lakše će se zadobiti njihova pažnja. Imajte na umu da će dete koje počne da čita po svom nahođenju pre nastaviti da čita nevezano za školske obaveze.


   
 4. Pitajte svoju decu kako se osećaju. Probajte da razgovarate sa njima o čitanju. Da li su nekad imali negativno iskustvo? Da li su čitali o temama koje ih zanimaju? Šta je to što ih možda sprečava da se late knjige? Ukoliko imate mogućnost, pokušajte da uložite napor u ispravljanje zabluda koje mogu imati vezano za knjige i da stvorite nova pozitivna iskustva koja uključuju čitanje čime ćete verovatno uspeti da ih ubedite da čitanju pruže još jednu šansu.
   
 5. Pronađite odgovorajaće štivo. Važno je da izaberete nešto što će vašeg nevoljnog čitaoca ohrabriti i doneti rezultat. To znači da mu ne dajete knjige koje su previše komplikovane, ali i da ga ne uvredite knjigama koje su namenjene deci mlađeg uzrasta. Kada niste sigurni koliko je neka knjiga komplikovana, poslužite se „testom pet prstiju“. Podignite prst na ruci za svaku nepoznatu reč na koju vi naiđete. Ukoliko su vam svih pet prstiju podignuti nakon nekoliko pasusa, bilo bi pametnije da izaberete neku drugu knjigu.
   
 6. Pomozite vašem detetu da istraži svoja interesovanja. Čitanje mnogo lakše pada ako čitate o temi koja vas zapravo zanima – i ukoliko imate određeno predznanje o temi kojom se knjiga bavi. Ako vam je cilj da se vaše dete zainteresuje za čitanje, predložite mu nekoliko knjiga za koje verujete da će mu se dopasti ali ga pustite da samo izabere. To može biti strip, sportski magazin, biografija poznatog umetnika, „Tom Gejts“, katalog sa igračkama ili enciklopedija o dinosaurusima! Sam čin izbora je ono što je najviše važno.


   
 7. Odredite period u toku dana koji će cela porodica koristiti za čitanje. Čitanje ne mora biti nedruštvena aktivnost. Razmislite o tome da odredite vreme u toku kog će svaki član porodice čitati svoju knjigu ali sedeći u zajedničkoj prostoriji. Ukoliko vaše dete ima drugare sličnog uzrasta, zašto ne biste od toga napravili druženje? Možete da izaberete knjigu za koju mislite da će se svima svideti i odrediti i vreme u toku kog ćete malo prodiskutovati o njoj. Budite pažljivi da ne terate nevoljnog čitaoca da čita naglas jer mu to može povećati nivo anksioznosti i imati kontraefekat.
   
 8. Budite kreativni. Neki roditelji dozvoljavaju svojoj deci da ostanu sat vremena duže budni od propisanog vremena za spavanje, ukoliko to vreme ona provode čitajući u krevetu. Drugi nameću kulturu čitanja posetama kafića, istorijskih biblioteka i knjižara u kojima se organizuju promocije i upoznavanje sa autorom. Imajte na umu da različitoj deci odgovaraju različiti pristupi, postoji mnogo opcija: uvedite džeparac za knjige, obrnite knjigu naopako i čitajte je otpozadi kako bi ste uneli element humora u čitalačku aktivnost ili utišajte televizor i „odglumite“ zajedno sa svojim detetom dijaloge sa titlova. Na kraju krajeva, sve to vodi ka stvaranju pozitivnih iskustava koje uključuju knjige u detetov život.
   
 9. Ne bežite od tehnologije. Ukoliko vaše dete uživa u korišćenju telefona ili tableta – skinite aplikaciju za čitanje elektronskih knjiga. Tehnologija može poslužiti kao moćno sredstvo u učenju ako se pažljivo koristi, posebno kod čitaoca koji žele da prošire svoj vokabular. Vodite računa o veličini i tipu fonta koji ćete odabrati na aplikaciji, jer to utiče i na obim teksta koji će stati na ekran. To može da utiče na svest deteta o veličini zadatka, na šta ukazuje činjenica da proces čitanja sa ekrana nije identičan onom kao iz knjige. Takođe se postarajte da se dete drži dogovora i da krišom ne otvara druge aplikacije kada niko ne gleda.Sredstva koja pomažu unapređivanju pismenosti


Proizvodi koji su fokusirani na čitalačku aktivnost pomažu deci da razviju pismenost ali s druge strane se javlja problem poput onog da li je starije jaje ili kokoš – kako bi deca bila u mogućnosti da koriste aplikacije za unapređivanje pismenosti, moraju biti donekle pismena. Međutim, postoje i drugi načini na koje možete da zainteresujete vašeg nevoljnog čitaoca a da sav fokus nije na samom procesu čitanja.

Jedan od pristupa je upotrebom kompjutera, tačnije programa za kucanje sa akcentom na fonetiku. Mnoga deca koja imaju muku sa čitanjem ovladavanjem tastature uspevaju usput da poboljšaju i čitanje i spelovanje. To je zato što je fokus na kucanju – veštini koja pomaže u upotrebi kompjutera – a ne na čitanju, mada dete koje uči mora da čita reči ispisane na ekranu kako bi ih otkucalo na tastaturi. Ako tome dodamo audio zapis i ciljani obim i redosled reči, naš učenik će poboljšati razumevanje odnosa glasova i slova i istovremeno biti upoznat sa prizorima reči. Ono što se postiže je da nevoljni čitač poboljšava svoje čitalačke sposobnosti, proširuje dijapazon reči i postaje veštiji u spelovanju bez upotrebe knjige u tradicionalnom smislu.

Naposletku, kada dođe vreme da mora da sedne i da čita, dete će verovatno imati manje frustracija nego ranije i osećaće se ohrabreno novostečenim i poboljšanim veštinama.

Izvor: readandspell.com
Prevod: Aleksandra Branković

akcija delfi knjizara i izdavacke kuce evro book 3 knjige za 499 dinara
15.11.2019.
Izdavačka kuća Evro Book iz Beograda je među čitalačkom publikom poznata po sjajnim izdanjima za decu i odrasle, a knjige ovog izdavača se od samog osnivanja Delfi knjižara nalaze na našim policama.U čast proslave 30 godina izdavačke kuće Evro Book i 10 godina Delfi knjižara, zajedno smo rešili da čitaoce... ceo tekst
15 saveta za zapocinjanje dugorocnih razgovora o knjigama
15.11.2019.
I, šta misliš o knjizi? Dobra je. Da li ti se dopala? Aha. Šta ti se dopalo u njoj? Bila je dobra. Za mnoge roditelje ovo je uobičajen razgovor sa decom o knjigama. Sve što roditelji žele jeste da malo zavire u te mozgiće – šta ih zanima, šta im podstiče maštu, kako osećaju i o čemu razmišljaju. U... ceo tekst
prica o sestrama ciji su zivoti posluzili kao inspiracija za klasik male zene
14.11.2019.
Godina je bila 1868. kada je Luizi Mej Olkot, njen izdavač Tomas Najls, preporučio da napiše knjigu o devojkama, koja bi mogla da bude široko prihvaćena. Olkotova nije bila previše oduševljena tom idejom, ali joj je novac bio preko potreban. Bilo joj je potrebno samo nekoliko nedelja da napiše „Male... ceo tekst
lagunin knjizevni klub iznenada neko pokuca na vrata etgara kereta 6 decembra
13.11.2019.
Pedeset osmo po redu okupljanje članova Laguninog književnog kluba desiće se 6. decembra od 18 sati u kafeteriji Bukmarker knjižare Delfi SKC. Ovoga puta odabrali smo knjigu priča „Iznenada neko pokuca na vrata“ jednog od najpoznatijih savremenih izraelskih književnika i majstora kratke priče Etgara... ceo tekst
nedeljnik u knjizarama delfi
13.11.2019.
Novi broj lista Nedeljnik naći će se na kioscima u četvrtak, a od petka ga možete kupiti za samo 1 dinar u svim knjižarama Delfi širom Srbije uz kupovinu bilo koje Lagunine knjige, knjige drugih izdavača ili proizvoda iz gift programa u vrednosti većoj od 150 dinara.   U novom broju Nedeljnika:... ceo tekst
flixbus poklon vauceri u knjizarama u beogradu i novom sadu
13.11.2019.
U saradnji sa kompanijom FlixBus spremili smo sjajne pogodnosti za sve ljubitelje putovanja i čitanja. Uz svaku kupovinu u knjižarama Delfi u Beogradu i Novom Sadu dobijate poklon vaučer koji vam omogućava popust od 20% za putovanja preko kompanije FlixBus. „Putuj i čitaj“ s FlixBusom po celoj Evropi!... ceo tekst
promocija knjige izmedju krajnosti ivana ivackovica 19 novembra
13.11.2019.
Skoro jedna knjiga nije toliko uzburkala duhove kao što je slučaj sa knjigom „Između krajnosti“ Ivana Ivačkovića. Promocija ovog vodiča kroz albume Azre i muziku Džonija Štulića biće održana u utorak 19. novembra od 18 sati u kafeteriji Bukmarker knjižare Delfi SKC.Na promociji će pored autora govoriti... ceo tekst
osam nacina na koje roditelji odvracaju decu od citanja
13.11.2019.
Ponekad nehotice odvraćamo svoju decu od čitanja. Znam da je teško poverovati, ali to je istina. Evo šta ne treba raditi i zbog čega. 1. Imati pogrešne knjige u kući Ako su Stajnbekova dela i dnevne novine jedino štivo u vašoj kući, vaša deca neće poželeti da čitaju. Malo je verovatno da će se latiti... ceo tekst
jeste li vec culi da ekscentricnosti poznatih pisaca
13.11.2019.
Da li ste znali da je Gete imao smisla za modu? Ili da je Mark Tven bio pronalazač? Došli smo do zaključka da se u biografijama čuvenih pisaca često krije mnogo više od uspešnih romana i domišljatih citata. To nas je dovelo na ideju da vam ukažemo na nekoliko zanimljivih i pažnje vrednih činjenica iz... ceo tekst
istorija je uciteljica zivota akcija
12.11.2019.
Od kad se piše i čita, piše se i čita o važnim događajima iz prošlosti kako bi nove generacije mogle da iskoriste ovo iskustvo u budućnosti. Knjige sa istorijskom tematikom – bilo da pripadaju žanru ili da su u pitanju romani i trileri smešteni u određeno istorijsko razdoblje – oduvek su među najpopularnijima... ceo tekst

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politkom korišćenja kolačiča.