Vesti

Tajanstveni slučaj Herkula Poaroa – „Ubistvo u Mesopotamiji“ u prodaji od 3. septembra

01. Septembar 2020
Agata Kristi je napisala osamdeset detektivskih romana i zbirki priča, devetnaest pozorišnih komada, dva memoarska dela i šest ljubavnih romana pod pseudonimom Meri Vestmakot. U pisanju detektivske proze prvi put se okušala dok je za vreme Prvog svetskog rata radila u jednom bolničkom dispanzeru. Već u svom prvencu, naslovljenom „Tajanstveni događaj u Stajlsu“, stvorila je sada legendarnog Herkula Poaroa. Od tada je prošao jedan vek, a Agata Kristi je ostala neprevaziđena kraljica krimića.

Inspiraciju za događaje i likove u romanu „Ubistvo u Mesopotamiji“, koji Laguna objavljuje 3. septembra u prevodu Aleksandre Čabraje, Agata Kristi je dobila 1936. godine kada je pratila supruga Maksa Malovana na njegovim arheološkim iskopavanjima.

Kada Ejmi Lederan bude stigla u iračku pustinju da neguje obolelu ženu slavnog američkog arheologa, shvatiće da nije ni približno pripremljena za situaciju koju je tu zatekla. Gospođa Lajdner ima bizarne vizije, plahu narav i zbog nečeg je smrtno preplašena. U veoma napetoj atmosferi doma Lajdnerovih sve će kulminirati kada se dogodi ubistvo. Samo jedna kap krvi biće trag koji će Herkula Poaroa poslati na putovanje pustinjom u potrazi za rešenjem misterije netipične pacijentkinje.

Agata Kristi je najobjavljivanija autorka svih vremena. Jedino Biblija i Šekspir premašuju ukupni tiraž njenih dela. Prodato ih je milijardu na engleskom jeziku i još milijardu u prevodu na stotinu drugih jezika. Laguna je dosad objavila čak dvadeset devet knjiga Kristijeve.

„Ubistvo u Mesopotamiji“ možete pronaći od četvrtka 3. septembra u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari www.delfi.rs i na sajtu www.laguna.rs.