Vesti

5 naslova koje morate pročitati u ovom trenutku

16. Septembar 2020
Poslednjih meseci, odnos prema bližnjima, briga za drugog, ali i o sebi i sopstvenom zdravlju postali su prioriteti. Zato vam predstavljamo pet naslova koji se bave svim ovim temama, ali ne govore o virusu, ne govore o dnevnoj politici niti upiru prstom u „glavnog krivca“.Ovo su knjige koje nas pozivaju na razmišljanje, na lični razvoj i na plemenit vid brige o unutrašnjem životu. Svaka promena počinje iznutra, zar ne?

Telo

Bil Brajson je svojim karakterističnim stilom „spakovao“ u okruglo 400 strana najfascinantniji fenomen: ljudsko telo. To da je naše telo kao veliki računar odavno je poznato. Ali kad pročitate ovaj brajsonovski vodič kroz sebe, moraćete da se složite da je „jedino specijalno u vezi s elementima koji vas  čine jeste vi. To vam je čudo života.“

Da, da, reći ćete, nema sumnje, znate to. A da li znate ovo:

„Raspakovani, vi ste  nedvosmisleno ogromni. Vaša pluća, ispeglana, prekrila bi teniski  teren, a disajni sistem u njima rastegao bi se gotovo od Londona  do  Moskve.  Dužina  svih  vaših  krvnih  sudova  dva  i  po  puta  bi   pokrila  obim  Zemlje.  Najizuzetniji  deo  među  svima  jeste  vaša   DNK  (ili  dezoksiribonukleinska  kiselina).  U  svakoj  ćeliji  vam   je spakovan po metar nje, a ćelija je toliko da bi se, ukoliko svu  DNK iz svog tela presložite u jedan lanac, ova protezala šesnaest  milijardi kilometara, dalje nego do Plutona. Pomislite samo: ima  vas dovoljno da napustite Sunčev sistem. U najbukvalnijem smislu  vi ste kosmičko biće.“
Druga planina

Ako ste ikada poželeli da angažujete lajf-kouča, bolje kupite knjigu Dejvida Bruksa. Bruks vešto drži pažnju čitalaca. On ima svoje poštovaoce još od vremena kada je pisao kolumnu za Njujork Tajms. Bio je na poziciji zbog koje se njegova reč poštovala.

Svojom novom knjigom Bruks želi da nas preusmeri sa našeg puta:

„Moja suštinska poenta jeste da je sreća dobra, ali da je radost bolja. Baš kao što uspon na drugu planinu predstavlja ispunjeniju i emocionalno i duhovno bogatiju fazu života posle prve planine, tako radost predstavlja ispunjenije i duhovno bogatije stanje koje nadmašuje sreću. Povrh toga, dok je sreća obično promenljiva i kratkog daha, radost može da bude suštinska i trajna. Što duže živite život posvećenosti, to će radost biti vaše stalno stanje duha, stav i raspoloženje kojim obasjavate druge. Postaćete radosna osoba.

Dakle, u ovoj knjizi, kao i u životu, radost je naša Zvezda vodilja, naš orijentir. Ako se krećemo ka radosti, završićemo na pravom mestu.“

Feng Šui

Tradicionalne feng šui veštine predstavljaju umetnost balansiranja i harmonizacije kosmičke či energije  s  ljudima  i  prostorom.

„Za  primenu  feng  šui  tehnika  nije   potrebno znanje arhitekture, građevine ili drugih egzaktnih  nauka. Potrebni  su  osećanje  pripadanja  planeti Zemlji i intuicija. Svi poseduju ova znanja, ali ih ne koriste jer su ljudi, nažalost, prilično zaboravili da slobodno misle i logično rasuđuju.“

Ova knjiga je svedočanstvo kuda vas sve mogu odvesti želja za znanjem i misija da pomognete drugima da ostvare pun kvalitet života. Tako je opisuje autorka koja je jednog dana rešila da krene na „drugu planinu“ i počne da daruje dragoceno znanje drugima.

Nekad je dovoljno da započnemo promenu izmenama u svom domu. „Uporedo sa životnim prostorom treba da sprovedete mentalni feng šui i težite ka čistoti, redu i harmoniji svog uma i duše“, savetuje autorka.
Izgubljene veze

Johan Hari ima dugo iskustvo sa depresijom i anksioznošću. Koristeći svoja iskustva, on je intervjuisao naučnike koji rade na dokazivanju da depesija i anksioznost nisu uzrokovani hemijskom neravnotežom u našim mozgovima. U svojoj knjizi ukazuje na devet uzroka koji izazivaju ova stanja: odsustvo bavljenja smislenim poslom, ljude, vrednosti, traume iz detinjstva, status i poštovanje, kontakt sa prirodom i nadu. Takođe ukazuje na ulogu gena i promena u mozgu. A u zaključku knjige apeluje na opšte buđenje:

„Reći ljudima da rešenje leži u celosti ili pre svega u uvođenju određenih promena u sopstveni život značilo bi negiranje ogromnog dela onoga što sam naučio na ovom putovanju. Kada shvatimo da je depresija u značajnoj meri kolektivni problem, prouzrokovan nečim što je u našoj kulturi pošlo u pogrešnom pravcu, postaje očigledno da i rešenja takođe moraju – u značajnoj meri – biti kolektivna. Moramo promeniti našu kulturu, i to tako da više ljudi ima slobodu da promeni svoj život.“
Sve što znam o ljubavi

Sastavljena u vidu zabavne zbirke sećanja, ova knjiga je napisana za svakoga ko pokušava da održi balans između ozbiljnosti i otkačenosti. Autorka ne morališe o životu iz ugla odrasle zrele žene već nam jednostavno priča svoju životnu priču onakvu kakva ona jeste.

Jedna od onih knjiga koje se poklanjaju drugarici kad nije raspoložena ili kada mislimo da treba da joj izlečimo srce. Doli Olderton doživljavate ujedno kao najbolju drugaricu i stariju sestru koja isceljuje svojim humorom i iskrenošću.

„Uvek  sam  mislila  da  će  moja  očaranost  i  opsednutost   suprotnim polom splasnuti kad budem završila školu i kad  bude počeo pravi život. Pojma tad nisam imala da ništa bolje  neću znati kako da se ponašam s momcima kad već budem  na pragu tridesete nego onda kad sam se prvi put ulogovala  na MSN-ov mesindžer.

Momci su bili moj veliki problem. Trebaće mi petnaest  godina da taj problem sredim“.


Od kog naslova biste vi počeli? Mi smo pročitali svih pet, i upravo pravimo novu listu knjiga koje ćemo sledeće uzeti…