Vesti

Roman Gaela Faja od sada i na filmskom platnu

18. Septembar 2020
Film Erika Barbijea „Mala zemlja“, rađen na osnovu istoimenog romana Gaela Faja, pojavio se u bioskopskim salama širom Francuske. Film je bio u takmičenju na najbolji frankofoni film u Angulemu, a kritičare je osvojila dirljiva adaptacija bestselera poznatog francuskog repera i kompozitora.

Roman „Mala zemlja“ prodat je u preko milion primeraka, preveden na 40 jezika, ovenčan je prestižnom nagradom Gonkur gimnazijalaca. Bio je to popriličan izazov za reditelja Erika Barbijea koji je 2017. adaptirao autobiografski roman Romena Garija „Obećanje u zoru“ sa Šarlot Genzbur i Pjerom Ninejem. Ipak, suština priče je tu – očaj deteta suočenog sa rajem koji nestaje u trenutku kada građanski rat počinje da se rasplamsava u njegovoj zemlji.

Burundi 1992. Za desetogodišnjeg Gabrijela život u udobnom domu u Burundiju, sa ocem Francuzom, majkom Ruanđankom i mlađom sestrom Anom, nešto je najbliže raju. Gabrijel provodi srećne dane krišom pušeći cigarete i kradući mango sa svojom nestašnom bandom prijatelja. Mirna svakodnevica i bezbrižno detinjstvo raspašće se kad i ova „mala afrička zemlja“, sa kojom će se istorija brutalno poigrati.

Gabrijel zabrinuto posmatra roditelje koji se razvode, zatim građanski rat praćen genocidom u susednoj Ruandi. Sve će se promeniti u njegovom kraju. U uzastopnim talasima, okruživaće ga nasilje. Mislio je da je samo dete, a onda će otkriti da je melez, Tutsi, Francuz...

Autor romana, poznati reper i kompozitor Gael Faj, aktivno je učestvovao u snimanju filma, ali nije želeo da se pojavi pred kamerama. Želeo je da ostane u senci kako ne bi ponovo preživljavao bolna sećanja na svoje detinjstvo. „Već sam i zaboravio na tu tenziju koja nas je tada pritiskala, a film me je podsetio na to kako sam stvarno to sve i doživeo: svaki dan je bio ispunjen strepnjom, praćen bukom rata u pozadini, kao kakvom neodvojivom muzičkom podlogom tog vremena“, objasnio je tridesetosmogodišnji umetnik.