Vesti

O romanu „Zavera budala“ na Instagram profilu laguna_knjige 2. oktobra

28. Septembar 2020
Lagunin književni klub već nekoliko meseci vodi kvalitetan virtuelni život preko Instagram profila laguna_knjige. Kako nam se približio prvi petak u oktobru, šezdeset osma tribina biće posvećena romanu „Zavera budala“ američkog pisca Džona Kenedija Tula. U petak, 2. oktobra od 19 sati Maja Šarić razgovaraće sa filologom i urednikom u Bazaru Milanom Nikolićem.

„Zavera budala“ je i sedamnaesta knjiga iz Lagunine edicije Amerikana.

Glavni junak je Ignacije Ž. Rajli, intelektualac nezainteresovan za ljubav i zaposlenje, plemeniti krstaš u ratu sa američkim snom. Običnim građanima Nju Orleansa čini se da je momak poremetio pameću. Ignacije se ne obazire na to. Korpulentni tridesetogodišnjak živi kod majke i posvećeno zapisuje svoj opus magnum u školskim sveskama koje krije ispod kreveta. Ali mama ima neprijatno iznenađenje za njega: Ignacije mora da pronađe posao. Ne posustavši pred izazovom, on novo zaposlenje koristi da nastavi svoju misiju protiv modernosti, rada, neznanja i poroka – a sada je naoružan gusarskom kapom i kolicima s hot-dogovima!

Džon Kenedi Tul (1937, Nju Orleans, Luizijana – 1969, Biloksi, Misisipi) diplomirao je engleski jezik i književnost na Univerzitetu Kolumbija i predavao na Koledžu Hanter u Njujorku i Dominikanskom koledžu u Nju Orleansu. Napisao je dva romana „Neonsku Bibliju“ i „Zaveru budala“, koji su posthumno objavljeni. Nakon što su dva izdavača odbili da objave „Zaveru“, Tul već duboko načet depresijom i manijom gonjenja izvršava samoubistvo u 31. godini života. Nekoliko godina potom, Tulova majka je donela rukopis „Zavere budala“ romanopiscu Vokeru Persiju, koji je pomogao izdavanju ove knjige ovenčane 1981. Pulicerovom nagradom za književnost.

U mesecu septembru, razgovarali smo sa književnim kritičarem Đorđem Bajićem o sjajnoj knjizi „Na sve strane mali požari“ Seslest Ing.

Roman „Zavere budala“ je na popustu 30% do 2. oktobra u knjižarama Delfi, na sajtu www.laguna.rs i Laguninom klubu čitalaca u Resavskoj 33.

Očekujemo vas!