Vesti

Lirski stil i neverovatne psihološke dubine – psihološki triler „Majka ubice“ u prodaji od 14. oktobra

09. Oktobar 2020
Psihološki triler „Majka ubice“ švedske autorke Ide Linde je nepredvidljiv, varljiv i mračan roman o majčinstvu, ljubavi i onome što radimo za one koje volimo.

Ovo nije samo roman o ubistvu i majčinskoj ljubavi već priča koja se bavi problemom usamljenosti, laži, roditeljske ljubavi i ljubavi uopšte. Ovo je knjiga koja iznenađuje i svojim stilom i smerom u kojem se radnja odvija.

Ona živi usamljeničkim životom sa sinom jedincem. Sin odrasta i već je stasao momak. Jednoga dana policija se pojavljuje na vratima, kažu da je njen sin ubio šesnaestogodišnjeg dečaka. Život se okreće naglavačke. Majka i dalje voli svog sina, posećuje ga redovno u zatvoru. Uočava jednu ženu koja je tu jednako često kao i ona. Još jedna majka. Spontano započinju razgovor i nastavljaju ga na putu kući, potom u kafićima i restoranima. Ali onda iskrsava pitanje koje će uzdrmati novo prijateljstvo – i odjednom, ništa više neće moći da se uzme zdravo za gotovo, niti ono što se desilo niti ono što će se tek desiti.

Kritika ima samo reči hvale za prozu Ide Linde.

„Ida Linde piše prozu kao pesnikinja, jedna slika vodi drugoj, ali je poruka sekundarna u odnosu na formu: značenje leži u stilu. A kada se zaplet zaoštrava, ton se takođe menja: pripovedanje nije suzdržano nego podrhtava od emocija. Na kraju će uslediti uzbudljiv i istovremeno veoma dvosmislen obrt.“ Dagens Nyheter

„Od početka je prisutan zloslutni ton, ali priča nikada ne postaje previše eksplicitna i sve su rečenice pažljivo izbrušene u žive slike i zahtevna pitanja. Roman je neobičan spoj bestežinskog lirskog stila i neverovatne psihološke dubine. Upečatljivo i zadivljujuće.“ Tidingen Vi

Ida Linde (1980, Umeo, Švedska) debitovala je 2006. godine „Testamentom mašinistkinje“. Od tada je objavila nekoliko knjiga poezije i proze, koje su prevedene na više jezika. Njen roman „Na sever odlaziš da umreš“ (2014) nagrađen je prestižnom Nagradom Književnog društva Norland, kao i Aftonbladetovom nagradom za književnost. Njene knjige se kreću po čekaonici smrti, razmatrajući pitanja ljubavi. Živi u Stokholmu sa decom, partnerom i psom koji se zove Seven. Piše za crvenim pisaćim stolom ispod kojeg je odrasla, a potom ga je dobila od svoje majke.

Knjigu „Majka ubice“ možete pronaći od srede 14. oktobra u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari www.delfi.rs i na sajtu www.laguna.rs.