Vesti

6 pisaca koje bi trebalo da čitate ako ste ljubitelj dobrog humora

12. Oktobar 2020
Ko još ne voli da se slatko nasmeje? Smeh razbija monotoniju života, omogućava nam da se opustimo i prebrodimo teške trenutke. Blagotvoran je za dušu i telo. A kada ga u svakodnevnom životu nema dovoljno, okrećemo se umetnosti ili, preciznije rečeno, komediji. Međutim, iako komedija, kao žanr, proizlazi iz svakodnevnog života, to nikako ne znači da je posao onih koji je stvaraju lak. Postoje ipak neki pisci, pravi majstori svog zanata, koji su, crpeći inspiraciju iz okruženja i ličnog iskustva, sadržajem svojih knjiga oduševili, i do suza nasmejali, milione čitalaca širom sveta. Ako ste ljubitelj kvalitetnog humora, preporučujemo vam dela sledećih pisaca:1. Oskar Vajld

Čuveni pesnik i dramski pisac, rođen 1854. godine u Dablinu, u porodici anglo-irskih intelektualaca, konzervativno viktorijansko društvo neprestano je šokirao svojom ekstravagantnom pojavom, oštrim umom i još oštrijim jezikom. Njegova dela, klasifikovana kao „salonske komedije“, primoravala su publiku da preispita opšteprihvaćene društvene norme. Vajld se danas ubraja među najcitiranije pisce svih vremena. Među njegovim najpopularnijim izjavama su i: „Budi samo svoj, jer su svi ostali već zauzeti“ i „Mogu odoleti svemu, osim iskušenju.“

2. Džordž Bernard Šo

Ovaj Dablinac, samo dve godine mlađi od Vajlda, smatra se jednim od najboljih dramskih pisaca u istoriji. Za razliku od mnogih kolega, postao je slavan još za života, a širok spektar interesovanja i ogromno znanje koje je vremenom stekao davali su mu za pravo da iznosi svoje mišljenje o raznim temama, što je on sa zadovoljstvom i činio. Njegovo najpoznatije delo je drama „Pigmalion“, po kojoj je 1964. snimljen popularni film „Moja draga gospođice“.

3. P. G. Vudhaus

Ser Pelam Grenvil Vudhaus, rođen 1881. u engleskom gradu Gildfordu, po završenom koledžu počeo je da radi kao bankar. Taj posao mu je (na našu sreću) uskoro dosadio i on je utočište potražio u pisanju. Do objavljivanja prvog romana radio je kao novinar i kolumnista za nekoliko popularnih dnevnih listova i magazina. Prepoznatljiv stil i sjajan smisao za humor ubrzo su mu doneli brojne obožavaoce. Njegov najpoznatiji junak je Dživs, oštroumni sobar mladog engleskog bogataša, čije ime je ubrzo u engleskom jeziku postalo sinonim za sposobnog slugu. Ako uživate u igrama reči i sarkazmu, Vudhausovi romani će vas sigurno oduševiti.

4. Kurt Vonegat

Američki pisac Kurt Vonegat, rođen 1922. u Indijanapolisu, prvi put je osetio slast pisanja kada je 1936. godine postao urednik srednjoškolskih novina. Stvari su, međutim, ubrzo krenule drugim tokom i Vonegat je kraj Drugog svetskog rata dočekao vojničkoj uniformi. Za vreme bitke u Ardenima je zarobljen i poslat na u logor u Drezdenu, gde je 1945. jedva preživeo savezničko bombardovanje. Ovo iskustvo mu je potpuno promenilo život i pogled na svet i u velikoj meri uticalo njegov stil pisanja. Najviše je cenio jednostavnost, a njegova dela obilovala su crnim humorom i satirom. Negovi najpoznatiji romani su „Svračje noge“ (1963) i „Klanica pet“ (1969).

5. Bil Brajson

Vilijam Megvajer Brajson rođen je 1951. godine u Ajovi. Još u mladosti se zaljubio u putovanja i živeo je u nekoliko zemalja. Svoje avanture opisao je na duhovit način u bezbroj novinskih članaka i knjiga. Među njegovim najpoznatijim delima su „Beleške s malog ostrva“ i „Kratka istorija bezmalo svačega“.

6. Kristofer Mur

Kristofera Mura, američkog pisca rođenog 1957. u Ohaju, najčešće opisuju kao autora dela koja pripadaju žanru apsurdističke fikcije. Mur je pravi književni genije. Počeo je da se bavi pisanjem pre nego što je napunio 12 godina, a već sa 16 je bio siguran da će to biti njegovo zanimanje. Jednom prilikom je izjavio: „Najviše volim da izmišljam uvrnute stvari koje će ljude naterati na smeh.“ Inspiraciju pronalazi u svakodnevici, a njegove knjige i junaci su otkačeni, zabavni i apsurdni.
 
Izvor: offshootbooks.wordpress.com
Prevod: Jelena Tanasković