Vesti

Roman o životu ubice Lava Trockog – „Čovek koji je voleo pse“ Leonarda Padure

14. Oktobar 2020
„Roman koji silinom grčke tragedije priča o ubistvu Trockog. Padura je još jednom pokazao zbog čega je genijalan pisac.“ El País

Pre tačno 80 godina ruskog revolucionara Lava Trockog u Meksiku ubio je španski komunista i sovjetski tajni agent Ramon Merkader.

„To je bio ideološki, simbolički zločin“, rekao je svojevremeno kubanski pisac Leonardo Padura, koji je proveo godine istražujući to ubistvo za svoj roman „Čovek koji je voleo pse“ koji objavljuje Laguna.

Priča o ubistvu Lava Trockog je u prvom planu romana, ali Paduri gotovo služi samo kao izgovor da kroz razuđenu epsku sliku najvažnijih događanja u svetu u prve četiri decenije XX veka, u širokom geografskom rasponu od današnjeg Kazahstana, preko Turske, nekoliko evropskih zemalja, pa do prekookeanskih Sjedinjenih Država, Meksika i Kube pratimo životopis jednog revolucionara i njegovog ubice, dva lika zadojena istim idealima, ali potpuno suprotno ostvarivanim.

Između njih i sa njima, na različite načine, nalazi se pripovedač, Kubanac. Ispod površine priče pisac nas u barokno raskošnom okviru uvlači u sliku ljudskosti u njenom osnovnom značenju, sirovom i surovom, a opet bogato fasetiranom poput dragocenog dijamanta. Jer u njemu srećemo sve odnose koji nas dotiču i koje i sami u životu doživljavamo i proživljavamo: ljubav i mržnju, brak i roditeljstvo, politiku i ideologiju, fanatizam i bolest tela i uma. Kad nas roman toliko duboko uvuče u svoje tokove da se poistovetimo s njegovim likovima i situacijama, onda on, kao i svako vredno umetničko delo, ostavlja trajan trag u duši što svakako jeste odlika prave umetnosti.

Roman „Čovek koji je voleo pse“ možete pronaći od četvrtka 15. oktobra u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari www.delfi.rs i na sajtu www.laguna.rs.