Vesti

Čitav svet je poludeo za…

23. Decembar 2020
Zavoleli ste ga čim je objavio prvi roman „Čovek po imenu Uve“. I ne samo vi. Čitav svet je poludeo za Bakmanovim romanima. Otkad se pojavio „Uve“, romani ovog švedskog pisca nalaze se među najčitanijima u svim srpskim bibliotekama, i svaki sledeći njegov roman zadrži se mesecima na prvom mestu Lagunine top-liste najprodavanijih naslova. Ali i u svetu.


U čemu je tajna?

Dragi Fredriče Bakmane,

Volim te. Na potpuno platonski način. Ali svakako želim da te zagrlim. Jer način na koji pišeš je tako... zabavan. Topao. Pametan. Ljudski. I čini me srećnom. I tužnom. Šmrkćem od smeha. I taj osećaj da negde postoji neko ko razume trenutno ljudsko stanje.


Ovo je početak ljubavnog pisma koje je jedna čitateljka ostavila na najvećoj knjigoljubačkoj platformi na svetu – Goodreads. Iz ovako jezgrovite ljubavne izjave, mnogo toga je jasno.

Sve je počelo od jedne neobavezne priče o tome kako je Fredrik Bakman otiša sa ocem u Ikeu i vozio kolica koja su neprestano skretala ka ocu, što je njega nerviralo, pa je preuzeo kolica od Fredrika kako bi mu pokazao i dokazao da je šeprtlja koja ne ume da vozi kolica. Međutim, kolica su bila neposlušna i u očevim rukama, pa su nastavila da skreću, ali u Fredrika ovoga puta… Iz te anegdote je stvoren lik Uvea, naizlged mrzovoljnog dedice, koji se stalno vajka i smatra da je danas sve pogrešno nasađeno, aljkavo, da niko ne poštuje pravila i da se treba kloniti drugih ljudi…

A ipak, ceo svet je poludeo za tim nadrndanim dedicom. I sa ushićenjem je iščekivao sledeći roman. Pojavio se pod neobičnim nazivom: „Moja baka vam se izvinjava“. To je mnogo kompleksnija priča od prvenca, vešto zapetljana savremena bajka o jednoj devojčici i njenoj baki koja govori o tome kako je biti drugačiji, i koliko je važna podrška porodice u tome.

Zatim smo upoznali šezdesettrogodišnju Brit-Mari koja napušta svoj četrdesetogodišnji brak lišen ljubavi i sticajem okolnosti se nerado nađe u ulozi fudbalskog sudije u nekakvoj varošici… Ne zvuči baš kao scenario za planetarni književni hit, ali ova knjiga to jeste postala vrlo brzo.

Potom nas je Fredrik Bakman iznenadio kratkim romanom o dedi i unuku, obeleženom elegičnim tonom, „Put do kuće svakog jutra sve je duži“, i iako je tako kratak, ponovo je bespogovorno osvojio srca miliona čitalaca. „Ovo je tako tužno i hoću još“, komentar je jedne čitateljke. Druga je bila skeptična pred tako kratkim romanom: „Ali, Bakman je to, pa sam kupila. Ne moram da govorim da sam je pročitala za manje od sat vremena. I dalje sam pod utiskom koliko je života, ljubavi, gubitka i mojih suza stalo u ovih osamdesetak strana.“

Onda se pojavio „Medvedgrad“ po kojem je snimljena i HBO serija. I ponovo neka švedska zabit, opet neki sport (ovog puta hokej), ali ovoga puta je Bakman progovorio o nevinosti i teškoćama tinejdžerskog doba. O odnosima, nalaženju svog glasa, učenju o tome ko smo, i otkriću da svet može biti okrutan.

A za tim još jedan kratak roman, „Poslednja prilika“, knjiga „toliko kratka, a opet toliko puna“, kao što je opisao jedan čitalac.

I kada smo mislili da je ispucao talenat za komediju i neočekivane situacije, iznenadio nas je romanom „Uznemireni ljudi“ 2019. godine. Najluđim koji je napisao do sada…

I kako Fredrik Bakman objašnjava planetaran uspeh svog prvog romana?

„Nisam ništa unapred isplanirao. Samo sam hteo da ispričam priču prema kojoj sam nešto osetio i dam sve od sebe da je predstavim na iskren i zabavan način. Onda sam je dao mojoj ženi i ona se nasmejala možda tri puta tokom celog rukopisa, upitao sam je gde se tačno nasmejala i onda sam se vratio i pokušao da napišem više takvih stvari. Odatle dolazi posveta sa prve strane knjige. 'Za Nedu. Sve ovo je samo da bih tebe nasmejao. Sve.'“

Mora se priznati da mu je uspelo. Zasmejao je i zasmejava milione ljudi širom sveta. Milione vernih čitalaca, koji rado dele svoje razgaljene utiske o njegovim knjigama sa drugim ljudima.

Jeste li član bakmanovskog kluba? Ako niste, požurite! Smeh i uteha su nam ove godine izuzetno potrebni. Uđite nasmejani u 2021.

Vaša Laguna

Foto: ©Linnéa Jonasson Bernholm