Vesti

Priča o Karađorđevićima na engleskom jeziku iz pera Kristine Oksenberg Karađorđević

04. Januar 2021
Čukunčukununuka Karađorđa, utemeljitelja savremene Srbije, Kristina Oksenberg Karađorđević je, tragajući za korenima, napisala pregled istorije srpske dinastije od Karađorđa do današnjih dana.

Pre nešto više od pet godina najpre je objavljeno srpsko izdanje knjige „Kraljevska dinastija – Povratak kući porodice Karađorđević“, a sada će čitaoci istu knjigu moći da čitaju na engleskom jeziku pod naslovom „Royal Dynasty“.

Kristina nam predstavlja uzbudljivu ličnu i porodičnu priču koja sadrži tri segmenta: kratku povest porodice čija sudbina je bila čvrsto povezana sa jednim evropskim narodom, ali i povešću našeg kontinenta i uopšte Zapada tokom protekla dva stoleća; srpsku istoriju viđenu očima Amerikanke koja je odrasla daleko od zemlje svog porekla, a zatim je, u zrelom dobu, pasionirano proučavala; konačno, pred čitaocem je i priča o samootkrivanju.

Knjiga sadrži i fotografije iz porodičnih albuma koje do sada nisu nikada objavljivane.

Kristina Oksenberg Karađorđević je rođena 1962. godine u Njujorku, majka joj je Njeno kraljevsko visočanstvo kneginja Jelisaveta Karađorđević od Jugoslavije, a otac Amerikanac Hauard Oksenberg; po rođenju je državljanka SAD. Pohađala je četrnaest škola širom Engleske, kao i škole u Madridu, Njujorku i Koloradu. Objavila je nekoliko knjiga i s nastankom interneta počela da objavljuje nedeljni blog. Od 2010. godine usredsredila se samo na pisanje.

Jula 2014. Kristina Oksenberg Karađorđević prvi put je došla u Srbiju i odmah se zainteresovala za zemlju u koju je dospela. Zanimanje je potom preraslo u potrebu da i u knjizi iznese novostečena znanja kako bi shvatila sve posebnosti zemlje i naroda kojima oseća da pripada i za koje se nada da će je prihvatiti. Posetila je porodičnu grobnicu na Oplencu u okolini Topole, Karađorđevog grada, videla je njegov grob, kao i grobove kralja Petra Prvog i svojih voljenih babe i dede – Njegovog kraljevskog visočanstva kneza Pavla i Njenog kraljevskog visočanstva kneginje Olge, i sve to je na nju ostavilo dubok utisak. Potekle su joj suze olakšanja, potpuno prirodno – očigledno se događalo nešto što se moralo dogoditi. Kristina kaže: „Prvu polovinu života provela sam istražujući svoju američku stranu. Sada, na polovini svoga veka, odlučila sam da ostatak života provedem proučavajući majčinu stranu, srpsku stranu. Tako ću, valjda, zaokružiti sve!“

Knjigu „Royal Dynasty“ Kristine Oksenberg Karađorđević možete pronaći u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari delfi.rs i na sajtu laguna.rs.