Vesti

„Dukat za Lađara – posebno izdanje“ Dejana Stojiljkovića u prodaji od 20. aprila

13. April 2021
„Dukat za Lađara“ prikazuje događaje nakon pada niške tvrđave i bitke na Pločniku. Ivan Kosančić, krajiški vojvoda i najbolji mačevalac u vojsci kneza Lazara, glavni je junak ove priče u kojoj se prepliću dva sveta. Jedan stvarni, u kojem se pretnja osmanske najezde nadvija nad nekadašnjom nemanjićkom državom, i jedan onostrani, u kojem se vojvoda mora suočiti s natprirodnim pojavama i iskušenjima koja su neraskidivo povezana sa njegovom prošlošću. Pisan više lirskim nego epskim stilom, roman se dotiče tema života i neminovne smrti, odnosa između istorije i mita, nepostojanosti ljudske prirode i njenog mesta u večitoj borbi dobra i zla.

Ovom posebnom, ćiriličnom izdanju pridodata je pripovetka „Druga Troja“, pisana upravo ovim povodom. Autor nam je otkrio neke detalje.

„‘Dukat za Lađara’ je očigledno našao put do publike, pa je bilo sasvim logično da i on, kao prethodna dva nastavka iz serijala započetog romanom ’Duge noći i crne zastave’ dobije svoje posebno, ćirilično izdanje u tvrdom povezu. Za razliku od prethodna dva dela, odlučio sam se da u ovom romanu kao dodatak ne bude dokumentaristički deo sa esejima već pripovetka. ’Druga Troja’ se direktno naslanja na radnju romana, ali i na ono što se desilo u ’Olujnom bedemu’. Radnja počinje u Prištini, na dvoru Vuka Brankovića, gde mladi vitez Andrija, inače učenik Ivana Kosančića, odlučuje da potraži svog brata, nestalog prilikom bitke za Niš. Sa njim u tu potragu kreće još jedan poznati mitski junak – Damjan Jugović. Šta će se desiti u razorenom Nišu i koga će dva viteza pronaći ispod srušenih kula i zidina, saznaćete kad pročitate pripovetku“, rekao je Stojiljković.

„Dukat za Lađara – posebno izdanje“ Dejana Stojiljkovića možete naći od utorka 20. aprila u svim Delfi knjižarama, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari delfi.rs, kao i na sajtu laguna.rs.