Besplatna isporuka za porudžbine iz Srbije.

Vesti

Pogledajte bizarnu sovjetsku TV adaptaciju „Gospodara prstenova“

11. Maj 2021
Baš kao i sam Jedinstveni Prsten, sovjetska adaptacija Tolkinovog „Gospodara prstenova“ iznenada se pojavila na internetu.

Verzija koja se smatra jedinom ruskom adaptacijom slavne trilogije snimljena je 1991. godine i emitovana je širom Sovjetskog saveza.Premda je prethodnih decenija ovaj film pao u zaborav, iznenada se pojavio na internetu i postao senzacija među ljubiteljima Tolkinovih dela, iako je prilično uvrnut.

Ova adaptacija je zasigurno zanimljiva onima koji tragaju za alternativnim tumačenjima Tolkinove trilogije. Film deluje kao grozničavi san, a krase ga turobna muzika, niskobudžetni specijalni efekti i zaista čudna umetnička rešenja. Uprkos, ili možda upravo zahvaljujući svemu tome, film je prilično neodoljiv i zaokupirao je pažnju Tolkinovih poštovalaca. Muziku za film je komponovao Andrej Romanov iz rok sastava „Akvarijum“, a film je emitovan samo jednom na ruskoj televiziji pre nego što je završio u arhivi lenjingradske televizijske stanice.

Kako izveštava Gardijan, vrlo malo ljudi je znalo za postojanje ovog filma, sve dok ga nedavno 5TV (nekadašnja lenjingradska televizija) nije digitalizovala i postavili na Jutjub, i to u dva dela. Film je veoma brzo postao senzacija na internetu sa preko milion pregleda, dok je većina komentara potekla od korisnika iz zapadnih zemalja. Premda su filmovi Pitera Džeksona pokrenuli interesovanje za Tolkina u Rusiji, njegova dela nisu bila toliko poznata pre pojave filmova koji su ovenčani Oskarom.

Pre ove ekranizacije, 1985. godine emitovan je „Hobit“ u kojem se pojavljuju baletani i narator sa brkovima koji bi trebalo da predstavlja Tolkina. Pod nazivom „Čudesno putovanje gospodina Bilba Baginsa, Hobita“ (Сказочное путешествие мистера Бильбо Беггинса, Хоббита), veruje se da je jedina dovršena adaptacija Tolkinovog dela iz doba Sovjetskog saveza, iako su izostavljene bitne scene iz knjige, uključujući i Bilbov susret sa trolovima. Godine 1991. planirana je animirana verzija „Hobita“ pod nazivom „Blaga u podnožju planine“ (Сокровища под горой), ali je ubrzo otkazana, iako se deo materijala može pronaći onlajn.

Video možete pogledati ovde.

Autor: Tom Pirt
Izvor: forreadingaddicts.co.uk
Prevod: Aleksandra Branković
Foto: Pixabay