Sajamski dani od 15. do 31. oktobra

Vesti

Lagunin književni klub – „Čovek koji je voleo pse“ Leonarda Padure

09. Septembar 2021
Čovek koji je voleo pse“ Leonarda Padure, roman o životu ubice Lava Trockog, biće tema jubilarnog osamdesetog Laguninog književnog kluba, koji će se održati 1. oktobra od 18 sati u kafeteriji Bukmarker knjižare SKC.

O knjizi će govoriti Dragana Bajić, prevoditeljka i Branko Anđić, urednik knjige.

Pre tačno osamdeset godina ruskog revolucionara Lava Trockog u Meksiku je ubio španski komunista i sovjetski tajni agent Ramon Merkader. Priča o ubistvu je u prvom planu romana „Čovek koji je voleo pse“, ali Paduri služi gotovo kao izgovor da kroz razuđenu epsku sliku najvažnijih događaja u svetu u prve četiri decenije XX veka, u širokom geografskom rasponu od današnjeg Kazahstana, preko Turske, nekoliko evropskih zemalja, pa do prekookeanskih Sjedinjenih Država, Meksika i Kube pratimo životopis jednog revolucionara i njegovog ubice, dva lika zadojena istim idealima, ali potpuno suprotno ostvarivanim.

Leonardo Padura je rođen u Havani 1955. Pisao je scenarija, eseje, kritike i priče. Poznat je pre svega po seriji romana o detektivu Mariju Kondeu. Njegove knjige su prevedene na mnoštvo jezika i dobio je značajne domaće i međunarodne nagrade.

Roman „Čovek koji je voleo pse“ je na popustu od 30% do 1. oktobra u knjižarama Delfi, na sajtu laguna.rs i u Laguninom klubu čitalaca u Resavskoj 33.