Sajamski dani od 15. do 31. oktobra

Vesti

Šta je aktuelno u žanrovima koje čitamo

17. Septembar 2021
U izdavačkoj industriji popularnost književnih žanrova se menja shodno interesovanjima čitalaca. U vremenima kada je sve neizvesno, teško je odrediti da li je baš vaš roman ono što zadovoljava trenutne potrebe čitalaca, ali i urednika u izdavačkim kućama. Ne preporučuje se doslovno praćenje trendova u izdavaštvu i pisanje isključivo za potrebe tržišta. Ukoliko se bavite pisanjem, pišite onaj žanr koji odgovara vama i vašem stilu. Ako vas zanima šta je trenutno popularno i kako se vaše pisanje uklapa u to, predstavljamo vam šest najaktuelnijih žanrova u književnosti.

Foto: Unsplash

Savremena/realna fikcija

Knjige zasnovane na određenoj problematici ili dramatične porodične sage uvek će biti sastavni deo ovog žanra, ali to takođe mogu biti i laganije humorom obojene knjige. Danas, više nego ranije, i čitaoci i urednici žude za bekstvom u srećnija vremena.

Naučna/epska fantastika

U proteklih godinu dana mnogi čitaoci su želeli da pobegnu od aktuelnih događaja. Ne postoji bolji način za beg nego da čitate naučnu fantastiku. U poslednje vreme autori su prikazali toliko sukoba između različitih kraljevstva da su se čitaoci zasitili toga. Za razliku od romana iz naučne ili epske fantastike, distopijski romani su se dobro prodavali, jer u vreme pandemije virusa čitaoci traže bekstvo u situaciju koja je trenutno gora od njihove. Međutim, ovde preti opasnost da čitaoci u jednom trenutku postanu prezasićeni romanima na temu virusa.

Ljubavni romani

Ljubavni romani su konstantno jedan od najprodavanijih žanrova. Savremene i neobične romanse su posebno aktuelne. Osim toga, urednici su, kao i čitaoci, željni različitih likova sa određenim specifičnostima u smislu rase i seksualne opredeljenosti – a da ne govore obavezno o traumi njihovih marginalizovanih identiteta. Pa tako autentične priče o LGBT romansi, u kojima nije reč o traumi koja prati deklarisanje seksualne orijentacije, imaju prođu na globalnom tržištu.

Istorijski romani

Agenti i urednici su izuzetno probirljivi kada su u pitanju istorijski romani, ali i za ovaj žanr ima mesta na tržištu sve dok unosite svež pogled na istorijske događaje ili se fokusirate na likove i činjenice koje su malo poznate. Postoji trend ka modernizovanju dijaloga (delimično zahvaljujući popularnim TV serijama kao što je „Bridžerton“), čak i kada je pozadina na osnovu koje su nastali istorijski tačna.

Romani sa elementima natprirodnog

Iako se poslednjih godina pojavilo previše priča o vampirima, vukodlacima, duhovima i vilama, romani sa ovim natprirodnim pojavama se vraćaju na scenu. Naročito ako sadrže malo poznate detalje iz bajki i mitologije.

Trileri sa neizvesnom radnjom

Bilo da je reč o akcionim, romanima sa misterijom ili intelektualno izgrađenom pričom ovi romani ostaju popularni jer čitaoci vole da rešavaju zagonetke. Trenutno, najveći rast u prodaji se vidi među kriminalističkim romanima zasnovanim na istinitim događajima i u podžanru cosy misterija. Slično kao i u naučnoj ili epskoj fantastici, dobro se kotiraju serije snimljene po trilerima što nije slučaj sa drugim žanrovima.

Izdavačka industrija nije uvek stabilna, a pisanje za tržište ima svoje mane. Nekad se trendovi brzo smenjuju. Korisno je imati na umu zahteve tržišta, ali ako pišete roman, potrudite se da uskladite ono što je moderno sa vašim sklonostima.

Izvor: writersrelief.medium.com
Prevod: Maja Zuber