Sajamski dani od 15. do 31. oktobra

Vesti

Amin Maluf ovenčan španskim priznanjem „Ex Libris“

24. Septembar 2021
U okviru manifestacije „Ex Libris“, kojom se po četvrti put za redom obeležava u Španiji Međunarodna nedelja književnosti regije Mursija, književnost je bila na pijedestalu. Sto šezdeset događaja okupilo je trista pisaca širom sveta kako bi slavilo pisanu reč i vrednost čitanja.Pisac i novinar Amin Maluf ovenčan je Međunarodnom nagradom za književnost koja se dodeljuje tom prilikom, a španski mediji prenose da je ovo priznanje dobio prilikom „antologijske“ ceremonije koju je pratio iz svog doma.

Tom prilikom je predstavio svoju najnoviju knjigu, „Naša neočekivana braća“ (Nos frères inattendus) roman koji je pisao pre pandemije, a objavljen je prošle godine. Maluf ga opisuje kao metaforu naše sadašnjice, obeleženu svepristunim virusom.

Francuski pisac libanskog porekla Amin Maluf privlači pažnju domaće čitalačke publike već više od dvadeset godina, a u poslednjoj knjizi objavljenoj na srpskom, „Brodolom civilizacija“ on razotkriva zakulisne igre na međunarodnoj sceni, izdvajajući glavne istorijsko-političke trenutke koje su u drugoj polovini prošlog veka bili prelomni za civilizaciju. Maluf istovremeno pronicljivo objašnjava kako su se oni reperkutovali na živote pojedinca ili kolektiva, uključujući posledice na psihološkom, sociološkom, antropološkom, naučnom i kulturnom planu.

Amin Maluf je najveće priznanje doživeo izborom u Francusku akademiju 2011. godine, među „40 besmrtnika“, gde je nasledio fotelju Kloda Levi-Strosa. Posmatrač i tumač svoga vremena, uspeva svojim delima u duhu tolerancije i humanističkih principa da izgradi mostove između različitih civilizacija i kultura.