Vesti

Nakon 50 godina iznenada ukinute književne nagrade „Kosta“

29. Jun 2022
Kompanija za kafu Kosta donela je „tešku odluku“ da ukine nagrade, što je izazvalo veliko razočaranje u književnim krugovima.


Nakon pola veka književne nagrade „Kosta“ su naglo ukinute. Uprava ovog lanca kafeterija saopštila je da su nagrade za 2021. godinu, koje su dodeljene u februaru ove godine, bile poslednje.

U izjavi koju je u ime kompanije (koja se nalazi u vlasništvu Koka-Kole) dala Džil Makdonald, izvršni direktor Koste, između ostalog stoji sledeće: „Nakon 50 godina odavanja priznanja nekim od najboljih knjiga koje su napisali izuzetno talentovani autori iz Velike Britanije i Irske, Kosta kafa je donela tešku odluku da ukine ove književne nagrade.“

Džil Makdonald je dodala da je kompanija „neverovatno ponosna“ što je podržavala ove nagrade i zahvalila „svima onima koji su bili uključeni u to i koji su ih podržavali tokom proteklih godina“.

Nagrade su ustanovljene 1971. godine i bile su poznate kao Whitbread književne nagrade, sve do 2005. godine, kada je Kosta preuzela vođenje i finansiranje ovih nagrada. Kompanija Koka-Kola je kupila Kostu 2019. godine, pa je te godine ukupan fond za nagrade iznosio 60.000 funti.

Nagrada za najbolju knjigu za decu bila je jedina književna nagrada koju je 1983. godine dobio Roald Dal za knjigu „Veštice“. Među onima koji su dobili nagradu za knjigu godine našao se i „Beovulf“ Šejmusa Hinija, koji je za dlaku pobedio „Harija Potera i zatvorenika iz Askabana“ Dž. K. Rouling 1999. godine. Ajris Merdok i Pol Teru su osvojili ovu nagradu 70-ih godina prošlog veka, a „Ćilibarski durbin“ Filipa Pulmana postao je prva knjiga za decu koja je osvojila nagradu za knjigu 2001. godine.

Kompanija je saopštila i da ne postoje planovi da ovu nagradu preuzme neko drugi. Još uvek nije naveden konkretan razlog za ukidanje nagrada.

Bea Karvaljo, zadužena za beletristiku u okviru Voterstouns knjižara, rekla je sledeće: „Književne nagrade 'Kosta' su odigrale ogromnu ulogu u uspehu nekih od najboljih knjiga na engleskom jeziku u poslednjih 50 godina i pomogle da se izgrade karijere nekih od najuzbudljivih, najvažnijih i najtalentovanijih pisaca današnjice.“ Dodala je da će prodavcima knjiga „vrlo nedostajati ova nagrada“, ali da će ona i njene kolege „još mnogo godina podržavati odlične knjige koje su osvojile ove nagrade, kao što su 'Sirena sa Crne Konče', 'J kao jastreb' i 'Malo ostrvo'. Uticaj 'Kosta' nagrada u našim knjižarama se ovim ne završava!“

Autor: Dejvid Barnet
Izvor: theguardian.com
Prevod: Kristijan Vekonj