Vesti

Izložba u Biblioteci grada Beograda povodom stogodišnjice rođenja velikog Vaska Pope

29. Jun 2022
Povodom stogodišnjice rođenja velikog našeg poete i srpskog akademika Vaska Pope, koja se danas obeležava širom zemlje, u Biblioteci grada Beograda u podne će biti otvorena jedinstvena izložba prvih izdanja njegovih knjiga.Autor postavke naslovljene „Poezija opsednutih vedrina“, izložene u Odeljenju za rad sa korisnicima BGB, je Srđan V. Stojančev, novinar, naučni publicista, arheolog, istraživač kulture, a pre svega bibliofil i (su)osnivač Srpskog bibliofilskog društva koje već pune dve decenije neguje ljubav prema knjizi i popularizuje njihovo sakupljanje i čuvanje, te čitanje.

„Svoje ‘prvo’ prvo izdanje retke srpske knjige otkupio sam davne 1967, kao petnaestogodišnji gimnazijalac i od tada sam posvećeni bibliofil, a prva izdanja Popinih knjiga izložena u BGB sakupljao sam pune dve i po decenije“, otkriva Stojančev, koji je ponosni vlasnik svih ovih originalnih izdanja.

Postavka obuhvata sva prva izdanja zbirki pesama, zaključno sa 1991, godinom Popine smrti, zatim Zbornik pesničkog humora „Urnebesnik“, Zbornik pesničkih snoviđenja Vaska Pope „Ponoćno sunce“, te treći zbornik „Od zlata jabuka“.

Kada se knjiga pesama Vaska Pope „Kora“ pojavila 1953. godine, postala je odmah predmet jedne od najvažnijih javnih polemika o estetskim vrednostima srpske poezije, koja i dan-danas traje. Prvo izdanje ove kultne zbirke od danas je izloženo u BGB, a poseban kuriozitet je segment postavke posvećen odnosu između Pope i drugog velikog poete, Ivana V. Lalića.

„Posetioci će u vitrinama moći da vide knjige koje je Popa poklonio i na njima ispisao posvete Ivanu V. Laliću, pouzdanom tumaču moderne poezije, posebno Popine“, objašnjava Stojančev.

Ove izložene knjige su i neoboriv dokaz, malo poznat do sada, sudbinske vezanosti ova dva značajna srpska pesnika, svedočanstvo o njihovom vrlo prisnom odnosu.

Specijalno na izložbi „Poezija opsednutih vedrina“ izložena je i jedna posve posebna ilustrovana knjiga inspirisana Popinim pesmama, „Zev nad zevovima“, koju je grafički opremio, ilustrovao i štampao poznati akademski slikar iz Sombora Ištvan Koso kao svoj diplomski zadatak na grafičkom odseku Akademije za primenjenu umetnost u Beogradu 1968. godine. Knjiga je štampana u malom tiražu od svega 32 numerisana primerka, sa potpisom Vaska Pope i Ištvana Kosa.

A povodom 100. rođendana velikog pisca danas će u Gradskoj biblioteci Vršac biti održan simpozijum posvećen stvaralaštvu njihovog slavnog sugrađanina. O Popi će govoriti Gojko Božović, Jovan Zivlak, Dejan Aleksić, Dragan Jovanović Danilov, Mina Đurić... a njihovi tekstovi naknadno će biti objavljeni u zborniku.

Najuglednije priznanje za poeziju u nas, nagrada „Vasko Popa“, koje su 1995. ustanovili Društvo prijatelja Vršca „Vršac lepa varoš“ i Agencija Đorđević, uz saglasnost i podršku Haše Popa i Fondacije „Hemofarm“, dodeljuje se 28. put za najbolju knjigu pesama na srpskom jeziku.

Autor: M. Mirković
Izvor: Večernje novosti