Vesti

Strasna priča o ženama koje vole muškarce sa ponorom u sebi

01. Jul 2022
Roman „Ugasiću svetlo“ Jovane Kuzmanović je savremeni ljubavno-erotski roman sa elementima trilera, strasna priča o ženama koje vole muškarce sa ponorom u sebi.

Ova priča počinje jednim svojim delom još u drevnom Egiptu, na obalama Nila, uz opojne mirise i riku krokodila. Ali kad mnogo godina kasnije u Beogradu druga reka izbaci telo utopljene devojke, matica zbivanja počeće da nosi sudbine junaka u neočekivanim pravcima.

Troje umetnika na svoj način prevazilazi nametnute granice: Jelena je novinarka koja slikanjem beži od stvarnosti; Aleksandar živi za pisanje, ali za svoju temu nikako ne nalazi reči; a Sonja je plesačica koja nadrasta ovaj svet i njegova pravila svakim svojim pokretom, ranjavajući pritom i samu sebe.

Kad se njih troje sretnu na splavu „Toledo“ u vlasništvu tajanstvenog gazde Belog, otkriće da su im sudbine isprepletane i teže odgovoru na večno pitanje: ako umetnost predstavlja iskupljenje za grehe i našu stazu ka suncu, šta od nas ostaje kada se ugase svetla?

Uz miris beogradskih reka mešaju se i pomalo drugačije note.

„Povetarac iz starog Egipta odiše mistikom i egzotičnim mirisom plavog lotosa, cveta koji je volela Kleopatra, a koji spletom okolnosti stiže do Dorćola. A s druge strane, iz Vojvodine košava nosi miris štrudli s makom i cimeta, a s njim i promenu tempa: slatkastu lakoću života, ali i blato u koje je lako potonuti. A tu je i muzika da po potrebi uspori ili ubrza ritam“, rekla nam je Jovana Kuzmanović i dodala: „U celini, roman govori o različitim vrstama umetnosti kao načinu na koji prevazilazimo svakodnevicu, nalazimo ili bar pokušavamo da nađemo sebe i komuniciramo s ovim svetom, međutim, onaj bitniji deo krije se ispod: to je sve ono o čemu ne pričamo, što drugima ne pokazujemo, što ostaje negde u nama, kao u skliskom rečnom mulju – ono što isplivava na površinu tek kad se ugase svetla.“

Roman „Ugasiću svetlo“ možete pronaći od sreda 6. jula u svim Delfi knjižarama, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari delfi.rs, kao i na sajtu laguna.rs.