Vesti

Akcija Vise, Lagune i Delfi izdavaštva se nastavlja – poklanjamo komplet klasika svetske književnosti

17. oktobar 2022.
Kompanija Visa i izdavačka kuća Laguna pravim kolekcionarima pružaju mogućnost da obogate svoje biblioteke posebnim kompletom knjiga Delfi izdavaštva.


Prilikom kupovine karticom Visa Gold, Visa Platinum ili Visa Infinite na sajtovima laguna.rs i delfi.rs u iznosu od 3.000 dinara ili više poklanjamo unikatni set od 3 knjige iz specijalne edicije svetskih i domaćih klasika.

Od 17. oktobra do 31. decembra 2022. poklanjamo četvrti komplet, koji čine klasici svetske književnosti: dve novele „Prva ljubav / Dva prijatelja“ Ivana Turgenjeva, roman „Pjer i Žan“ Gija de Mopasana i roman „Sapfo“ Alfonsa Dodea.

Pred kraj života Turgenjev je zapisao da je „Prva ljubav“ autobiografska priča. U njoj je reč o mladiću koji se zaljubljuje u devojku iz susedstva, da bi saznao da ima konkurenta kakvog nije mogao ni da zamisli. Psihološki izuzetno uverljivo dočarani karakteri snažno svedoče o muško-ženskim odnosima.

Novela „Dva prijatelja“ objavljena je na srpskom početkom XX veka i od tada se vrlo retko pojavljivala u zbirkama priča. Pod istim naslovom je poznatija priča Gija de Mopasana, pa je samim tim ovo čitalačko iskustvo dragocenije. Sižejno različita od Mopasanove, ova novela govori o posledicama životnih odluka donetih u mladalačkom zanosu.

Turgenjev je imao izuzetan dar da prikaže snagu sudbine, izneverene želje i očekivanja pojedinca kroz prefinjene psihološke portrete zbog kojih je jedan od najvažnijih ruskih klasika.

U koncizno napisanom romanu „Pjer i Žan“ Gi de Mopasan je iskoristio banalnu intrigu o bračnoj izdaji i izvanredno opisao razinu buržoaskog licemerja s kraja XIX veka. Prekinuvši realistički prosede slavnih prethodnika – Zole i Flobera – Mopasan postaje majstor psihološke analize i suptilne opservacije, i uvodi novinu: roman ne treba da preslikava stvarnost, već da je imitira, stvara verodostojnu iluziju.

Pjer ne razume zašto njegov mlađi brat Žan nasleđuje bogatstvo jednog porodičnog prijatelja. Postaje opsednut tom misterijom i sprovodi istragu čiji će ishod obelodaniti dobro skrivanu tajnu. Ovo je priča o odnosu dva brata, ljubomori, rivalstvu, očajanju i izdaji, sa uznemirujućim zaključkom. U potrazi za istinom svaki takav tragalac često postaje neprijatelj koji mora biti nemilosrdno uništen, uklonjen i zaboravljen. Srećan život i harmonični porodični odnosi samo su varka…

Na zabavi u slikarskom ateljeu u Parizu mladi provincijalac Žan Gosen upoznaje Sapfo, muzu mnogih slikara. Ona ga zavodi, zaljubljuje se u njega, dok se on samo zabavlja uživajući u novootkrivenim zadovoljstvima. Uljuljkan planom da za tri godine otputuje zbog nameštenja u drugoj zemlji, i ne sluti da se ljubav ponekad neočekivano rađa čak i kada se naviknemo na tuđu naklonost.

Objavljen 1884. godine, roman „Sapfo“ nosi podnaslov „Pariske navike i običaji“, kao svojevrstan omaž Balzaku, a Alfons Dode ga je posvetio sinovima „kad im bude dvadeset godina“. To je priča o strasti, destruktivnoj ljubavi, sebičnim muškarcima i nemilosrdnim ženama.

Kroz romantičnu atmosferu čitamo tradicionalan roman o prvoj ljubavi, s tom razlikom što će mladi Gosen postati igračka u rukama manipulativne kurtizane Sapfo. Alfons Dode je vrlo živopisno dočarao njen lik kao pretnju za mlada srca željna nežnosti, što je postavlja u istu ravan sa Zolinom Nanom i Margerit Gotje iz romana Aleksandra Dime „Dama s kamelijama“.

Ovi klasici su i danas atraktivni i aktuelni jer su teme kojima se bave večno zanimljive i intrigantne.


Uživajte u čitanju.