Vesti

Akcija Vise, Lagune i Delfi izdavaštva se nastavlja – poklanjamo komplet knjiga Branislava Nušića

14. Jul 2022
Kompanija Visa i izdavačka kuća Laguna pravim kolekcionarima pružaju mogućnost da obogate svoje biblioteke posebnim kompletom knjiga Delfi izdavaštva.


Prilikom kupovine karticom Visa Gold, Visa Platinum ili Visa Infinite na sajtovima laguna.rs i delfi.rs u iznosu od 3.000 dinara ili više poklanjamo unikatni set od 3 knjige iz specijalne edicije svetskih i domaćih klasika.

Od 17. jula do 16. oktobra 2022. poklanjamo treći komplet, koji čine dela Branislava Nušića: „Putopisi“, „Opštinsko dete“ i „Ramazanske večeri“.

Nušić je simbol komedije, jedan od naših najvoljenijih i najpoznatijih pisaca. U ovom izboru su njegova prozna dela, veoma raritetna, ali po svom sadržaju vrlo vredna i interesantna savremenim čitaocima. Dela koja prikazuju ovog autora kao sjajnog pripovedača. Slika naših naravi i društveno-političkih okolnosti.

U knjizi „Putopisi“ Branislav Nušić je ostavio vredno svedočanstvo o krajevima u kojima je boravio kao državni činovnik. Detaljan u opisivanju demografskog i administrativnog sastava predela kojima je putovao, Nušić kao da je želeo da se zagleda u sunarodnike i temeljno opiše uslove života u onome što danas nazivamo multietničkom zajednicom. Ekonomičan u književnom izrazu, nijednom nije izostavio najvažnije činjenice koje se tiču veroispovesti, običaja, krvne osvete, položaja žene u društvu, pa i stranih uticaja i mešanja u događaje na jugu Balkana. Nušić ne samo da beleži svoje utiske već i lokalne priče, pa i legende o Marku Kraljeviću, zbog čega ovi putopisi imaju trajnu vrednost autentičnog svedočanstva o srpskoj prošlosti.

Anegdotu o napuštenom odojčetu Branislav Nušić je pretvorio u izvanredan humoristički roman „Opštinsko dete“. Obeščašćena mlada majka ostavlja sina opštini na brigu i čuvanje, pa se tri muškarca, od kojih bi svaki mogao biti otac tom detetu, angažuju da dete dodele nekom drugom na starateljstvo. U nizu komičnih epizoda dečak će biti kršten tri puta, putovaće najpre od sela do sela, pa do Beograda, usput stići do pozornice i terevenke, a kad stigne u Beograd, promeniće nekoliko prebivališta i čak biti iznajmljivan za kiriju. Njegov slučaj će podstaći gradsku gospodu da osnuju Društvo za nahočad, ali će realizacija ove plemenite ideje naići na mnogostruke administrativne prepreke. A kada konačno nađe svoj dom kod gospa Mare koja ga je negovala kao rođena majka, ovaj lola, po imenu Milić, Nedeljko ili Sima, pobeći će u nepoznatom pravcu.

„Ramazanske večeri“, napisane 1898. godine, odišu duhom neprekinute priče o minulim vremenima, kao odjek „Hiljadu i jedne noći“. Posvećene ljubavi, bračnoj, nesrećnoj, neuzvraćenoj, ove priče otkrivaju izvrsnog pripovedača. I u njima je reč o društvu, ali onom kojim vlada šerijat, te se poštuju vera, red, stariji, gde patrijarhat caruje ali muškarac ume ženu da sasluša, pa i uradi po njenom.


Uživajte u čitanju.