Noć knjige 09 – 11. decembra 2022.

Vesti

Promocija knjiga Milana Todorovića Tenere 6. oktobra u knjižari Delfi SKC

05. oktobar 2022.
Pisac Milan Todorović Tenera predstaviće svoje knjige „Misli beogradskog antikvara“ i „Početak: kraj – o vladaru i pobunjeniku“ 6. oktobra od 19 sati u knjižari Delfi SKC (Kralja Milana 48, ulaz iz Resavske).

Vrlo su retke knjige o knjižarima, a naročito o antikvarima sa naših prostora. Knjiga „Misli beogradskog antikvara“ je dnevnik beogradskog antikvara koji je beležio svoje misli, kao kakve iskre o knjigama, ljudima, i svetu koji promiče kroz izlog njegove male knjižare. Svet koji se gleda sa knjižarskog pulta kroz staklo na kome su ispisana imena velikih umova Istoka i Zapada, govori o melanholiji antikvarne knjige, njenoj izlišnosti i lepoti utanjanja u daleke svetove, prostorno i vremenski. Čitajući misli beogradskog antikvara, morate se nasmejati izlišnosti znanja, bespotrebnosti razumnosti i knjigama koje nikome ne trebaju.

Knjiga „Početak: kraj – o vladaru i pobunjeniku“, čudnog srpskog jezika, jedinstvene strukture izražene samo kroz monologe junaka, govori o dve sudbine koje se na samom kraju, kao u kakvoj antičkoj tragediji ukrštaju. Vladar i pobunjenik, podjednako nesrećni i osamljeni, krvavih ruku i jedan i drugi, zauvek izmenjeni svojim predodređenim sudbinama, odslikani su kroz priče i misli drugih ljudi koji su im prilazili diveći se, ali ih istovremeno gurali do dna provalije. Tragedija jednog naroda kreće od tragedije jednog čoveka, a među ovim stranicama ne znamo tačno ni vreme, ni državu, ni vladara, ni pobunjenika, ali vidimo kako se sudbine kao u kakvoj bujici mešaju, prepliću i na kraju postaju jedna, nesrećna i izgubljena.

Dobro došli!