Vesti

Kolin Huver – definicija nesponzorisane reklame

27. januar 2023.
Nedavno smo poveli razgovor u okviru sektora kako sa nestrpljenjem iščekujemo koji će sledeći trend u svetu izdavaštva da se istakne i prelije i na naše tržište. Nisam ni slutila da jedan takav fenomen već imamo i to ovog puta bez besomučnog reklamiranja matičnog američkog izdavača, već mnogo prirodnije – od usta do usta. U ovom slučaju, malo modernija verzija bi bila – od tiktoka do tiktoka.

Foto: Chad Griffith

Mnogi pisci su pokušali, ali retko kome je pošlo za rukom da svoj uspeh podigne na ovaj nivo. Kolin Huver je oduvek imala stabilnu bazu vernih čitalaca, međutim, prošle godine, nekoliko viralnih postova na društvenim mrežama je vinulo u sam vrh godišnjih top-lista. Prema zvaničnim podacima o prodaji iz prethodne godine njene knjige su dostigle vrtoglavih 20 miliona prodatih primeraka širom sveta, dok je na primer Biblija prodata u samo 5 miliona primeraka. Uspela je čak i da premaši godišnju prodaju romana našeg omiljenog trileraša Džejmsa Patersona, koji je s razlogom bio prozvan kraljem bestselera.

Skromna Kolin je, zabave radi, davne 2012. godine sela i napisala svoj prvi roman, predala ga agentima i pokušala da postane pisac. Njena majka i prijatelji su među prvima pročitali roman,, a zatim ga je postavila na Amazon besplatno, ne očekujući da će kroz nekoliko meseci dospeti na listu bestselera Njujork Tajmsa. Kada su je pozvali agenti da joj ponude ugovor, bila je sigurna da su pogrešili. Deset godina kasnije, u svetu knjigoljubaca skoro da ne postoji osoba koja za nju nije čula.

Krajem 2020. su svi osetili potrebu da nađu nov način da provedu slobodno vreme u karantinu kojem, činilo se, nije bilo kraja. Kolin je tada rešila da uplovi u magični vrtlog TikTok platforme. Iako je reklamirala svoje knjige na ostalim mrežama i nije joj bilo strano da uspeh zavisi i od dobrog marketinga, ovo je ipak bilo nepredvidivo, kako za nju tako i za njene izdavače širom sveta koji su morali da doštampavaju naslove munjevitom brzinom. Autorka je počela da snima kratke klipove u kojima je svojim fanovima pričala na čemu trenutno radi, kao i šta mogu da očekuju u narednom periodu. Ono što se njenim pratiocima najviše svidelo su kratki uvidi u svakodnevnicu poznate spisateljice kao i detalji koje je podelila iz privatnog života. Nedugo zatim, oduševljeni čitaoci počeli su da otkrivaju i preporučuju romane Kolin Huver.

Živimo u modernom vremenu u kojem se trendovi smenjuju na mesečnom nivou i raspon pažnje se smanjio drastično. U ovom slučaju možemo slobodno reći da će uspeh ove autorke samo rasti i jedva čekamo da vidimo šta nas od nje čeka u budućnosti, jer jedna je od retkih koja se ne libi da se oproba u različitim žanrova.

Laguna trenutno može da najavi dva romana ove talentovane autorke. Iako je bila ubeđena da nikada neće napisati nastavak romana Sa nama se završava, društvene platforme su učinile svoje: čitateljke i čitaoci su želeli da saznaju kuda je dalje epilog knjige poveo Lili. Tako se rodio dugo očekivani nastavak – „Sa nama počinje“. Novi roman, međutim, nije samo srećna priča u kojoj sve glatko teče. Lili i Rajl su uspostavili manje-više civilizovan odnos kako bi pružili ćerki što više ljubavi, ali Lilin susret sa Atlasom posle gotovo dve godine, naizgled u savršenom trenu, u savršenim okolnostima, otvara nova pitanja: kako ući u vezu s čovekom kog ljubomorni i nasilni bivši muž mrzi najviše na svetu? Kada je uz to u igri i dete, srećan ishod je gotovo nemoguć.

Još jedna novina je i roman Reminders of him, koji je trenutno u prevodu. Nakon što je provela pet godina iza rešetaka zbog tragične greške, Kena Rovan se vraća u grad u kojem je sve pošlo naopako, u nadi da će se ponovo ujediniti sa svojom četvorogodišnjom ćerkom. Međutim, otkriva da je spalila sve mostove koji vode do srećnog ishoda. Svi u životu njene ćerke su odlučni da je sabotiraju u pokušajima sa stupi u kontakt sa svojim detetom. Jedina osoba koja joj nije potpuno zatvorila vrata je Ledžer Vord, lokalni vlasnik bara i jedna od retkih preostalih veza sa njenom ćerkom. Njih dvoje razvijaju odnos uprkos pritisku koji ih okružuje, ali kako njihova ljubav raste, raste i rizik. Kena će morati da pronađe način da ispravi greške iz prošlosti kako bi izgradila budućnost sa svojom porodicom.

Autor: Dunja Lozuk