Vesti

Prolećne knjige za svako godišnje doba

21. mart 2023.
Otvaramo sezonu čitanja knjiga po parkovima i usputnim klupama, u propupelim baštama i na osunčanim terasama. Bacite pogled na Lagunine naslove koji u svom naslovu sadrže možda baš vaše omiljeno godišnje doba.

Foto: Freepik

Poslednje proleće u Parizu“ – Jelena Bačić Alimpić

Sudbina emigranata iz carske Rusije, mračni svet špijunaže, odanost ideologiji, laži uhoda, demona prošlosti i patnja gulaga – iznedrile su istinu života jedne starice čija je vera u ljubav bila isto toliko velika kao i njena bol. Gde je granica istine, i kako pronaći hrabrost da je prihvatimo i spoznamo sebe? Da li je laž dovoljno lekovita ako je istina surova? U igri sudbine jedini ulog je ljubav... a nada umire poslednja, nakon zavere i izdaje.


Umreti u proleće“ – Ralf Rotman

Pred vama nije samo veličanstveni roman o Drugom svetskom ratu, ćutnji očeva i dubokoj tuzi koju su ostavili u nasledstvo potomstvu. Pred vama je i trijumf jezika nad uzdržanošću koja je dugo vremena u Nemačkoj gušila pisanje o ovom ratu. Na živopisan i gotovo filmski način, višestruko nagrađivani književnik Ralf Rotman prikazuje nemačke zločine i patnju sopstvenog naroda u poslednjim danima rata, ali i mira u kojem neko kao što je glavni junak nikada više neće uspeti da nađe svoje mesto.


Treće proleće“ – Dragoslav Mihailović

Uronite u literarnu istoriju jednog mladog udbaša, koji se razboleo od tuberkuloze, a onda u „drugom“ životu postao ugledni advokat u Beogradu. Upravo je u ovom delu, koje je nastalo iz priče „Treće proleće Svete Petronijevića“ iz 1983. godine, Mihailovićeva poetika doživela sublimaciju, jer ćemo u njemu naći sve karakteristične motive Mihailovićeve proze – neki će nas momenti podsetiti na „Tikve“, neki na „Petriju“, neki na „Čizmaše“, neki na „Zlotvore“ – a opet će to biti nešto sasvim novo i ne toliko očekivano iz pera jednog velikog književnika.


Novo proleće“ – Robert Džordan

Za sve Džordanove obožavaoce Laguna je pripremila Točak vremena u novom ruhu (sa novim koricama i u tvrdom povezu), ali i „nulti“ deo prvi put na srpskom jeziku, takozvani „prikvel“ priče o Ponovorođenom Zmaju – „Novo proleće“. Upustite se u avanturu uz Moiraininu i Lanovu potragu za Ponovorođenim Zmajem, koja će s vremenom dovesti do zbivanja opisanih u „Zenici sveta“ i njihovog sudbonosnog susreta s Random al'Torom.