Vesti

5 koraka kako da sebi podarite književno utočište

31. mart 2023.
Potreban vam je predah, ali ne biste da potrošite mnogo novca na mini-odmor? A tu je i ona čuvena hrpa nepročitanih knjiga koje treba slistiti? Sve što je potrebno jeste da sami sebi napravite književno utočište po svom ukusu.

Foto: Freepik

Nakon sezone praznika svakom okorelom knjigoljupcu je potreban mali predah. Vreme, novac i haos oko pripreme za dalek put ne deluju više toliko primamljivo kada su udobna fotelja i dobra knjiga jedino što vam srce ište. Zato ni nije čudo što su književna utočišta – vikendice koje se iznajmljuju za opuštanje uz knjigu, obično na idiličnoj lokaciji – postale veliki hit tokom sezone odmora.

Književna utočišta podrazumevaju prostor u kom vam niko neće remetiti mir i često uključuju biblioterapeute koji će vam preporučiti spisak literature skrojen samo za vas, a ponekad i kuvare koji će vam na licu mesta servirati ukusne obroke dok vi razgovarate sa ostalim gostima o onome što ste pročitali. To zaista zvuči kao savršeno utočište za jednog knjigoljupca. Međutim, ako vam budžet ne omogućava da se time počastite, ovakvo iskustvo možete i sami sebi da priredite kod kuće, uz veoma malo ulaganja.

Kada finalizirate ideju, unapred pripremite sve što će vam biti potrebno za ovaj projekat, jer ćete, razume se, ostaviti više vremena za čitanje i uživanje. Evo naših saveta kako da to ostvarite.

1. Pripremite prostor

Možda imate dovoljno veliki budžet da zbrišete u kolibicu u divljini, ali ako to nije slučaj – ne očajavajte! Lako možete osvežiti omiljeni kutak za čitanje u svom domu. Nabacajte udobne jastuke, mekanu čebad i stočić na kom će vas čekati ukusni, topli napitak, omiljene girckalice – i voila, vaš kutak odiše potpuno novom atmosferom. Sve je spremno da se bacite na gomilicu knjiga koje ste spremili za čitanje.

2. Izdvojte knjige

Zabavan deo (kako kome): pripremite unapred šta ćete čitati jer ćete tako odmah biti spremni da se upustite u tempo odmora. Nećete gubiti vreme ispred polica, premišljajući se čega da se latite. Možda već imate odvojen prostor na policama na kojima vas čekaju naredni čitalački izazovi, a možda vam je samo potreban izgovor da skoknete u svoju omiljenu knjižaru i osvežite svoju biblioteku.

U zavisnosti od vremena koje ćete provesti na svom „čitalačkom“ odmoru, možete sebi zadati izazov, kao na primer da pročitate jednu knjigu svakog dana.

3. Pazite koga ćete pozvati da vam se pridruži

Čim budete spomenuli da planirate da se opustite i posvetite čitanju, neko od vaših najmilijih će sigurno pomisliti da je odlična ideja da vam se pridruže. Jer ko još ne voli da uživa? Ukoliko vam ljudi koji se motaju oko vas remete pažnju, predložite im da naprave svoj kutak, a da u određeno vreme napravite pauzu kako biste podelili utiske. Što nas dovodi do narednog saveta...

4. Napravite plan i program

Čak i najiskusniji knjigoljupci zanju da je celodnevno čitanje naporna rabota. Postarajte se da redovno pravite pauze od čitanja kako biste imali koncentraciju da nastavite. Poslužite se audio-knjigama kada vam se oči umore od gledanja u papir. Ili zgrabite kokice i odgledajte omiljenu ekranizaciju. Bonus poene dobijate ako je film koji odaberete snimljen prema knjizi koju trenutno čitate!

5. Spremite književnu gozbu

Najskuplja književna utočišta nude kulinarske usluge, pa zašto to ne bisete priredili u okrilju svog doma? Predlažemo vam savršen način da „napunite baterije“, uz šarmantan književni zaplet. Pripremite jelo iz omiljene knjige ili po receptu koji je njen sastavni deo (pst: „Kao voda za čokoladu“, „Recept za savršenu suprugu“), pa i iz nekog kuvara. Ukoliko dobijete inspiraciju, smislite sami tematski obrok koji će se ugledati na knjigu koju upravo čitate!

Autor: Sara Mekena
Izvor: penguin.co.uk
Prevod: Aleksandra Branković