Vesti

Magija čitanja pod suncem

29. maj 2023.
Sa dolaskom leta svi tražimo načine da maksimalno iskoristimo sunčane dane. Bilo da se radi o opuštanju na plaži, putovanjima ili jednostavnom uživanju u prirodi, leto pruža idealnu priliku za čitanje. Letnje štivo je ključno za potpuno letnje iskustvo – ono nam istovremeno pruža osećaj avanture, zabavu, ali i priliku za učenje.
 
Foto: Freepik

Nema boljeg osećaja nego kada ste zavaljeni na ležaljci uz zvuk talasa ili huk planinskog povetarca, sa omiljenom knjigom u rukama. Svaki okrenuti list dodatno upotpunjuje osećaj slobode i relaksacije. Bilo da se radi o humorističkom romanu, strastvenom ljubiću ili napetom trileru, knjige nam uvek pružaju beg od stvarnosti i priliku da se izgubimo u priči koja je skrivena između korica.

U letnje štivo se obično ubrajaju romani bezbrižnijeg i razigranijeg sadržaja koje možete pročitati za jedan dan, ali mogu biti i one sa težom tematikom, ozbiljnije knjige koje zahtevaju više koncentracije i posvećenog vremena. Sve zavisi od vašeg raspoloženja i vaših interesa. Neki knjigoljupci letnji period vole da posvete knjigama koje su duže vreme ostavljali po strani, dok će drugi pre posvetiti vreme otkrivanju novih autora i žanrova.

U svakom slučaju, ključ je u pronalaženju prave knjige koja će vam pružiti željeno iskustvo. Na kraju krajeva, leto je vreme za opuštanje i uživanciju, pod šta se podrazumeva i čitanje knjiga koje vam donose radost. Ne zaboravite da letnja literatura ne mora nužno biti „laka“ ili „razbibriga“. Možda je to baš pravo vreme za knjigu koja vas podstiče na razmišljanje, koja otvara nove poglede na svet ili vam donosi dublje razumijevanje neke teme.
 
Foto: Freepik

Ako leto provodite na putu, knjige mogu preuzeti ulogu vodiča kroz različite kulture i destinacije. Možda vam baš one najbolje dočaraju mesto gde planirate da otputujete ili ona koja možda nikada nećete imati priliku da posetite. (Nedostaje vam inspiracija – osvrnite se na nezaboravna književna putovanja u izdanju Lagune ili savršen letnji naslov!)

Naposletku, zapamite sledeće – letnje štivo može biti šta god poželite da bude: putovanje u nepoznato, povratak u omiljeni svet, prilika za učenje ili jednostavan način da se opustite i zaboravite svkodnevicu. Uz pravu knjigu svako leto može postati nezaboravna avantura. Samo se opustite, otvorite korice i dozvolite rečima da vas odvedu u svet mašte. Jer upravo je to prava čar letnjeg čitanja.

Uz naredni deo slagalice upotpunite svoje čitalačko iskustvo.