Vesti

Džordž Sonders je ovogodišnji dobitnik nagrade Kongresne biblioteke za američku književnost

20. jul 2023.
U saopštenju Kongresne biblioteke za javnost navodi se da se Sondersu dodeljuje nagrada kojom se „odlikuje američki pisac čiji se opus odlikuje ne samo vrhunskom veštinom pisanja već i originalnošću misli i mašte“.

Foto: David Crosby

Sonders je jedan od najpriznatijih autora kratke fikcije. Na književnoj sceni je debitovao 1996. godine sa zbirkom priča CivilWarLand in Bad Decline, koja je ušla u najuži krug za nagradu PEN/Hemingvej. Isto se dogodilo i četiri godine kasnije sa zbirkom priča Pastoralia.

Osim toga, napisao je još dve zbirke priča In Persuasion Nation i „Deseti decembar“, roman „Linkoln u Bardu“, za koji je dobio Bukerovu nagradu, i publicističke knjige The Braindead Megaphone i A Swim in a Pond in the Rain. Njegova najnovija knjiga, zbirka priča Liberation Day,objavljena je prošlog oktobra.

„Džordž Sonders ima neverovatnu sposobnost svojim pisanjem otkrije složenost života i smrti; čineći to, on ukazuje na istinu o ljudskoj prirodi“, izjavila je bibliotekarka Kongresne biblioteke Karla Hejden. „Drago mi je što su njegova književna dostignuća odlikovana ovom počasti.“

Nagrada Kongresne biblioteke za američku književnost ustanovljena je 2008. godine. Izabel Aljende, Toni Morison, Kolson Vajthed i Filip Rot su samo neki od prethodnih dobitnika ove nagrade.

Autor: Majkl Šaub
Izvor: kirkusreviews.com
Prevod: Kristijan Vekonj